Dodjelom nagrada završen Mostar Film Festival

Nagrada za najbolju žensku ulogu 10. Mostar Film Festivala pripala je Kseniji Marinković za ulogu Vesne u filmu ‘S one strane’, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Stjepan Perić za ulogu u filmu ‘Ministarstvo ljubavi’.

Žiri u sastavu Velibor Topić, glumac i predsjednik žirija, Sandra Rančić, direktorica filmskog festivala DOK’n’RITM,  Jaime Olabbary Powel – Miki, umjetnički fotograf  i Dževdet Tuzlić, TV novinar, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Mostar Film Festivala, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru, dodijelio je nagrade za glumačka ostvarenja u konkurenciji od sedam filmova.

”Za iznimno senzibilnu kreaciju koja je glumačkim elipsama i jednostavnošću tumačnja lika, ključno doprinijela upečatljivom dojmu koji film ostavlja na gledatelja”, istaknuli su članovi žirija u svom obrazloženju za proglašenje Ksenije Marinković najboljom glumicom u filmu ‘S one strane’ redatelja Zrinka Ogreste.

Za ulogu u filmu ‘Ministarstvo ljubavi’ redatelja Pave Marinkovića, glumac Stjepan Perić je izabran zbog, po riječima žirija, ”izuzetne glumačke interpretacije u filmu neobične ideje i ironijskog poniranja, koja je gledatelje jednako rastužila kao i razveselila.”

Nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu otišla je u ruke mlade glumice Nataše Petrović, za ulogu Katerine u filmu ‘Lazar’ redatelja Svetozara Ristovskog, zbog poetične i nenametljive igre koja je na ekranu, rezultirala uvjerljivošću i iskrenošću.

U ovoj kategoriji nagrađena je i glumica Dijana Vidušin za ostvarenu ulogu u filmu ‘Ministarstvo ljubavi’ za, po riječima žirija,  raskošnu igru koja svojom uvjerljivošću i karakterom govori više od slike.

Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu ravnopravno se dodijelila Goranu Navojcu za ulogu Mikija u filmu ‘Lazar’,  ”za upečatljivo vajanje lika okorjelog šefa mafije” te glumcu Muhamedu Hadžoviću za ulogu Gavrila u filmu ‘Smrt u Sarajevu’ Danisa Tanovića, ”za ostvarenje lika koji uspijeva raspon od 100 godina suptilno prenijeti na uvjerljiv i glumački čvrst način”.

Najboljim debitantom Mostar Film Festivala proglašen je David Todosovski za ulogu Zorana u filmu ‘Oslobođenje Skoplja’, redateljskog dvojca Rade i Danila Šerbedžije.

”Zbog uvjerljivosti tumačenja lika koji sadrži veoma zahtjevne glumačke tehnike, koje je dječak-naturščik veoma uspješno iskazivao u ovoj ratnoj drami dodjeljujemo mu nagradu za najboljeg debitanta”, istaknuli su članovi žirija na završnoj ceremoniji zatvaranja Festivala.

Žiri MOFF-a dodijelio je i specijalno priznanje glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji, u filmu ‘Oslobođenje Skoplja’ za, kako su istaknuli, ”kreaciju koja premošćuje vrijeme i služi očuvanja sjećanja na jedno iznimno umjetničko djelo iz sfere teatra koje je, sada u filmskom obliku, sačuvano od zaborava”.

Podsjećamo, na ovogodišnjem Mostar Film Festivalu, koji je počeo 24. studenog, prikazani su filmovi u dječjem, studentskom, dokumentarnom i natjecateljskom programu. U sklopu Festivala održana je Masterclass radionica za studente, filmski razgovori sa zanimljvim umjetnicima iz regije te poslovna konferencija o autorskim pravima.