Stablo Ljubavi – nagrada Mostar Film Festivala

Nagrađenim glumcima uručit će se nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića izlivene u bronci.

Akademski kipar LJUPKO ANTUNOVIĆ (1939. – 2012.) je poslijediplomski studij završio u Augustinčićevoj majstorskoj radionici. Autor je brojnih kipova, statua, bista i figura koje krase mnoge domove, parkove, ulice i trgove diljem Bosne i Hercegovine i šire te brojnih izvedenih javnih skulptura.

No, rijetki znaju neobičnu sudbinu njegova spomen-obilježja prvom i jedinom Nobelovcu za književnost s područja bivše Jugoslavije Ivi Andriću u Višegradu. Antunović je ovaj spomenik klesao čak dva puta. Upravo je ovaj spomenik smatrao i svojim najoriginalnijim djelom.

Među brojnim njegovim djelima izdvaja se i ciklus ”Naličja i lica”, za koji mu je inspiracija bila Mona Lisa. Osobe, odnosno modele, radio je kao pozitiv i negativ (igra svjetla i sjene), a u njegov atelje u Sarajevu su dolazili pozirati Oskar Davičo pa čak i Josip Broz Tito.

Antunović je rođen 18. prosinca 1939. u selu Crniče, općina Bugojno. Pučku školu završio je u Bugojnu, Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a poslijediplomski studij u majstorskoj radionici Antuna Augustinčića u Zagrebu. Od 1968. godine je član Društava likovnih umjetnika Hrvatske. Dobitnik je otkupne nagrade sa samostalne izložbe 1972. godine za skulpturu ”Gernika”. Godine 1975. prelazi u članstvo Udruženja likovnih umjetnika BiH i sudjeluje redovito na likovnim smotrama Collegium Artisticum, Suvremena umjetnost BiH od 1974.-1984. godine.

Autor je desetak spomen-bista i poprsja. Također je autor niza parkovnih skulptura u Sarajevu: Park Mladenaca ”Stablo ljubavi” – kamen, Park penzionera ”Igra majke i djeteta” – kamen, Park pionira ”Boško Buha”-14 skulptura kamen. Godine 1984. vodio je prvu kiparsku radionicu na Međunarodnom festivalu Djeteta u Šibeniku (dobitnik je posebnog priznanja za tu akciju). Od 1996. redovito izlaže s likovnom udrugom grada Mostara i analima HKUD Napredak Sarajevo. Studijska putovanja ostvario je u Ateni, Parizu i Sovjetskom Savezu. Do rata je bio ravnatelj Srednje umjetničke škole u Sarajevu, jedan je od osnivača Srednje likovne škole u Mostaru 1994.-1995. godine i njezin prvi ravnatelj. Zadnjih godina je djelovao kao samostalni umjetnik. Od 2002. bio je član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost. Ljupko Antunović je preminuo 30. listopada 2012. godine.