‘Zabranjeno pušenje’ za četvrti dan MOFF-a

Projekcijom hrvatskog filma u natjecateljskom programu, ‘Ne gledaj mi u pijat’, redateljice Hane Jušić, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača,  završena je četvrta večer Mostar Film Festivala.

Uz igrani film, održana je i premijera dokumentarca ‘No smoking in Sarajevo’, redatelja Gianluce Loffreda, a koja govori priču o povijesti benda ‘Zabranjeno pušenje’, ispričanu kroz trojicu njegovih prvih članova: Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića. Njihova priča simbolično je prikazala ono što se zapravo dogodilo u Jugoslaviji u posljednjih 30 godina.

Naglasak dana bio je i na studentskim filmovima prikazanim u programu ‘!hej, studenti studentima’ te dokumentarcu mladog bh.redatelja Amara Spahića, ‘Čovjek čelične volje’, koji je u ovoj kategoriji proglašen najboljim.

Podsjećamo, program ‘!hej,studenti studentima’, pokrenut je u cilju promocije edukativnog dijela filmske umjetnosti, a realiziran je pod pokroviteljstvom HT Eroneta koji je redatelju pobjedničkog filma osigurao i vrijednu nagradu.

Dnevne projekcije započele su filmovima iz ‘Dječjih klasika’ gdje je prikazan film Branka Ištvančića ‘Koko i duhovi’.

Nakon filmskog dijela, večer je u umjetničkom tonu završila u festivalskom Golden Pubu zajedno s programom ‘Maca – Cabaret: Dva i po muškarca’.

U novi tjedan MOFF ulazi filmskim razgovorima na kojima ćemo uz već zanimljive goste, ugostiti i Zenita Đozića, predstavnika pokreta New Primitives te jednog od predavača na MOFF radionicama i Davora Sučića poznatog kao Seju Sexona, frontmana benda ‘Zabranjeno pušenje’.

U filmskom djelu, uz dječje projekcije, prikazat ćemo i potresan dokumentarac Branka Ištvančića ‘Sve je bio dobar san’, dugometražni prvijenac Kristine Barbarić ‘Preko mosta ljubavi’, te u natjecateljskom programu, film Svetozara Ristovskog, ‘Lazar’.