11. Mostar Film Festival: Praznik filma u gradu na Neretvi

Praznik filma u gradu na Neretvi, 11. Mostar Film Festival, ove godine održat će se od 16. do 22. studenog i to u velelebnom prostoru Hrvatskog Doma herceg Stjepan Kosača.

Do unazad 10 godina grad na Neretvi je imao reviju filma Mostarski dani filma koja se održavala u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača, a još prošle godine revija je prerasala u 10. Mostar Film Festival – Festival filmske glume. Festival je bio regionalnog karaktera sa četiri programa od kojih je i jedan „Natjecateljski“, a u kojem su se dodjeljivale nagrade za najbolje glavne i sporedne glumce i glumice, kao i za najboljege debitanta. Nagrađeni su Ksenija Marinković za ulogu u filmu „S one strane“ redatelja Zrinka Ogreste, glumac Stjepan Perić za ulogu u filmu „Ministrastvo ljubavi“, a za sporedne uloge glumica Dijana Vidušin („Ministarstvo ljubavi“), dok su nagradu za mušku sporednu ulogu podijelili Goran Navojc za rolu u filmu „Lazar“ i Muhamed Hadžović za rolu Gavrila u filmu „Smrt u Sarajevu“.

Najboljim debitnatom proglašen je David Todosovski za ulogu u filmu „Oslobođenje Skoplja“. Pobjednici su otišli kući sa nagradom Stablo ljubavi, replikom čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića. Od ostalih programa tu su bili i dokumentarni program pod nazivom „Docu Spectre“, studentski program „!hej studenti studentima“ i dječiji program „Dječji klasici – junaci lektira na velikom ekranu“.

Od ove godine 11. Mostar Film Festival postaje međunarodni i to sa šest programa: Natjecateljski, Between The Rivers, Docu Spectre, Dječiji program (Obiteljski vikend), Studentski program „!hej studenti studentima“, a kao dodatak tu je i „Retrospektiva“ posvećena velikom hrvatskom redatelju i glumcu Antunu Vrdoljaku.

Odličan dodatni program MOFF-a su svakako Masterclass i Filmski razgovori koji će se održavati po rasporedu koji možete naći na ovom linku.

Festival će i ove godine imati svoj industrijski segment nazvan Balakan Cinema Meeting na kojem će se povesti razni razgovori vezani za opstanak filma i filmske industrije u BiH i na Balkanu.

Svi oni ljubitelji filma koji vole Mostar i željni su sunca u inače tmurnim i kišnim danima studenog dobrodošli su na 11. filmsku smotru u grad na Neretvi od 16. do 22. studenog.