11. MOFF: Međunarodni program “Between The Rivers“

Ideja novog Međunarodnog programa Mostar Film Festivala, Between The Rivers, jeste upoznavanje publike sa filmovima zemalja čija je kinematografija manje zastupljena u bh. kinima. Također, ovim programom direkcija MOFF-a i njen selektor, filmski kritičar, Vladan Petković, žele pokazati kako su filmadžije u cijeloj Europi, čak i one iz najneočekivanijih zemalja, podjednako dobri koliko i njihove američke kolege u pravljenju filmova za standardne pohoditelje kina u odnosu na visokoprofilne umjetničke filmove koje smo u prilici gledati na festivalima.

U selekciji se nalazi osam filmova iz osam zemalja, od Švedske i Nizozemske preko Gruzije do Izraela. Program će prikazati trilere, komedije, ljubavne filmove i priče o odrastanju sa kojima će se gledatelji u Mostaru moći poistovijetiti, te uživati u odličnoj glumi, predivnim pejzažima, čudesnoj fotografiji, auto potjerama i mafijaškim obračunima, komičnim avanturama običnih ljudi u neobičnim situacijama, kao i dirljivim porodičnim i romantičnim odnosima. Pobjedničkom filmu će nagrada osigurati distribuciju u svim zemljama bivše Jugoslavije što za cilj ima približavanje europske kinematografije i lokalne publike. 

Iz Holandije, sa Borisom Isakovićem kao jednim od glavnih glumaca, koji će i održati Masterclass na MOFF-u, stiže uzbudljiva krimi priča „Rajski apartman“, koji se prikazuje 17. studenog u 17.30 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Iz Švedske nam dolazi novi film redatelja Dražena Kuljanina, rođenog u Brčkom, triler „A Balkan Noir“ (Filter), smješten u Crnu Goru, u kom zapaženu ulogu negativca igra Sergej Trifunović. „A Balkan Noir“ na programu je u subotu u 18 sati.

Nedjelja je rezervirana za urnebesnu ljubavnu komediju „Aritmija“ ruskog redatelja Borisa Hlebnjikova, o bračnom paru zdravstvenih radnika u sred brutalne reforme zdravstva – još jedne teme nimalo nepoznate našoj publici.

Sljedeći dan nastavljamo jednim brzim, zabavnim i dinamičnim filmom o istočnoevropskoj mafiji, „Linija“ Petera Bebjaka iz Slovačke, koji je na prestižnom festivalu u Karlovim Varima osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

Na programu u utorak 21. studenog nalaze se dva filma. „Scaffolding“ koji je ove godine osvojio nagradu za najbolji izraelski film i najbolju fotografiju na festivalu u Jerusalimu, i rumunska komedija „Dvije srećke“. Film „Scaffolding“ redatelja Matana Jaira zasnovan je na istinitoj priči o mladiću koji je rastrzan između porodičnog biznisa građevine i želje da studira. U komediji „Dvije srećke“ redatelja Paula Negoeskua mnogi Bosanci i Hercegovci će se nesumnjivo prepoznati: ni Rumunima nije mnogo bolje nego nama, pa šansu za bogaćenje traže u igrama na sreću.

Program „Between The Rivers“ zatvaraju u srijedu 22. studenog još dva filma. Jedna priča s kojom imamo mnogo zajedničkog nalazi se u filmu „Dede“ gruzijske redateljke Marijam Kačvani, koja nam opisuje porodične tradicije zaprepašćujuće lijepih predjela ove planinske zemlje i kako im se jedna mlada žena suprotstavlja. Drugi film je onaj domaćeg redatelja Jasmina Durakovića, pod nazivom „Poslednja barijera“.

Sve u svemu,  međunarodni program 11. MOFF-a „Between The Rivers“ predstavljat će pravu poslasticu za sve ljubitelje kvalitetnog filmskog štiva, koji su umorni od stereotipne holivudske produkcije blockbustera i superjunaka.