11. Mostar Film Festival: Otvoren casting za TV seriju „Grička vještica“

Jedanaesti Mostar Film Festival jedinstvena je prilika za regionalni casting za TV seriju “Grička vještica” koji organizira filmski studio za produkciju i snimanje filmova Jadran Film. Sudjelovanje, susret i upoznavanje različitih pristupa filmskoj i scenskoj umjetnosti pruža glumcima iz šire regije te mladim i još neafirmiranim studentima glume čije akademije sudjeluju na 11. MOFF-u mogućnost  za sudjelovanje u ekranizaciji najvećeg bestselera u Jugoistočnoj Europi.

Casting za TV seriju “Grička vještica” će se održati danas 18. studenog u 22 sata u Galeriji kraljice Katarine Kosače i sutra u nedjelju 19. studenog od 08:00 do 10:30 sati i u terminu od 17 do 19 sati.

Prva europska TV serija o progonu vještica temelji se na istoimenom ciklusu romana Marije Jurić Zagorke koji, više od stoljeća, drže mjesto najvećeg bestselera u  Jugoistočnoj Europi s više od 10 milijuna prodanih primjeraka, a preko milijun samo u Hrvatskoj.

U mračno razdoblje progona vještica u srednjoj Europi smještena je najveća ljubavna priča ispričana.

“Grička vještica” je remek-djelo hrvatske književnosti, ali i vrlo značajan dokumentaristički prikaz surovih inkvizicijskih vremena, nikad dosad prikazan na filmu ili televiziji. Priča je utemeljena na autentičnim crkvenim i dvorskim dokumentima iz arhiva Zagreba, Budimpešte i Beča o progonima i mučenju vještica.   Radnja se odvija u 18. stoljeću za vrijeme vladavine Habsbuške monarhije u Zagrebu i palači Schönbrunn u Beču gdje susrećemo stvarne povijesne ličnosti poput Marije Terezije, Marije Antoanete i Josipa II.

Jadran Film je osnovan 1946.g kao filmski studio za produkciju i snimanje filmova u Zagrebu. Jedan je od najvećih i najuspješnijih pružatelja usluga za filmsku industriju u ovom dijelu Europe. Više od 70 godina pruža iznimno kvalitetne usluge za razne produkcijske kuće.

Jadran Film osigurava vrhunsku tehničku, studijsku te dodatnu opremu, kao i ljudski potencijal u smislu organizacije, iskustva i znanja sa dugogodišnjim iskustvom u filmskoj industriji.

Od četiri suvremeno opremljena filmska studija Jadran Filma najveći je STUDIO 2 koji je ujedno jedan od najbolje opremljenih filmskih studija u Europi te se prostire se 3000m2.

U ponudi su visoki standardi studijske i vanjske rasvjete,  kamera (ARRI 16 i 35mm), modernih i digitalnih kamera sa svom pripadajućom opremom, podvodna snimanja u bazenu, postprodukcija, te montaža zvuka za sve vrste snimanja i postprodukcije. Također nudi usluge izrade scenografije (uključujući zidarske, stolarske i tapetarske redove).  Jadran Film ponosi se se jednom od najvećih svjetskih zbirki civilnih i vojnih kostima sa više od 30.000 artikala.