Glumci iz filmova „Rajski apartman“ i „Rudar“ na 11. Mostar Film Festivalu

Na konferenciji za medija trećeg dana Mostar Film Festivala predstavili su se glumica iz filma „Rudar“ Marina Redžepović i glumci iz „Rajskog apartmana“ Boris Isaković i Jasna Đurčić koji su ispričali kako su se našli u ovoj ulozi.

“Joost Van Ginkel je tražio glumca i glumicu s prostora Srbije, … te je pitao Borisa (Isakovića op.a.) poznaje li glumicu tih i tih godina i kvaliteta, on je rekao poznajem jednu, to je moja supruga. Kasnije je Joost prepričavao neki unutarnji tok: O ne to je ono kada preporučuju svoje supruge, loše glumice… kud sam uopće i tebe uzeo“, na humorističan način prepričala je Đuričić te dodala da je Van Ginkel uzeo nju nakon što je pogledao „Bijeli bijeli svijet“.

Glumica iz filma „Rudar“ Marina Redžepović rekla je da je u filmu riječ o čovjeku humanom do „iznemoglosti“ koji vjeruje u ispravan odgovor zajednice.

Kod njega su se dogodila tri traumatična događaja, Srebrenica, Huda jama i slučaj bosanskih državljana u Sloveniji početkom 90-tih godina. Za mene je to dosta, o čemu dosta razmišljam naknadno, je to koliko taj film propitkuje tabue. Koliko su tabui sve ono neizgovoreno i koliko su opasni na privatnom planu toliko i na kolekivnom“, objasnila je Redžepović o slovenskom filmu redateljice Hanne Slak te ukazala na „zatvaranje očiju“ pred zločinima.

U drugom dijelu konferencije za medije su govorili Dragana Tešić, Robert Berberih i Zoran Cvetanović koji su se složili da i države bivše Jugoslavije imaju vrhunske i kvalitetne filmove ali je američka kinematografija više zastupljena.

Postoji nešto što razlikuje europski od američkog filma, a to je, prije svega, budžeti za reklamu su uvijek problematični. Teško je probiti se do ljudi kojima bi se takav film dopao, jer jednostavno ne postoje dovoljno velik budžet da bi skrenuo pažnju na film. Ono što američki filmovi već sami po sebi već po defoltu idu i ta svjetska reklama koja ih prati“, rekao je Cvetanović .

Poslije konferencije za medije održan je Masterclass na kojem su svoju glumačku karijeru predstavili supružnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.