11. MOFF: Nagrada “Stablo ljubavi“ uručena Žarku Lauševiću – Filmski velikani su dio mostarskog festivala

Četvrtog dana 11. Mostar Film Festivala, crnogorskom glumcu Žarku Lauševiću je uručen nagrada za životno djelo “Stablo ljubavi”.

Ravnatelj festivala Slaven Knezović je kazao da su nagradu ranije dobivali doajeni filmske umjetnosti u regiji te da će tako biti i u idućem razdoblju. Istaknuo je da će se uvažavanje životnog djela velikana ugrađivati u temelje mostarskog festivala.

Laušević je ispričao par riječi o regionalnom filmu, posebno ratnim temama u filmovima i ideološkom “bojenju”.

Bilo je humanih i dobrih priča koje pripadaju toj tematici, posebno mislim na Golubovićev film ‘Krugovi’ koji je sniman u Trebinju, koji je dao jednu vrlu ljudsku priču. Priča je to koju hoću da nađem na ovim prostorima. Poslije takvih odgovora na temu rata mislim da bismo trebali zatvoriti te priče“, kazao je Laušević.

U drugom dijelu konferencije Bakir Hadžiomerović je govorio o filmu “Tifa”, koji sinoć na Mostar Film Festivalu imao svoju festivalsku premijeru.

Ideja za nastanak filma stara je tridesetak godina, toliko godina imaju najstariji snimci koje je radio Davor Pušić, čovjek koji je odrastao s Tifom. Prije četiri godine sam ga zamolio da pogledam taj materijal koji je trajao otprilike trideset sati. Nakon toga smo donijeli odluku da pravimo film“, kazao je Hadžiomerović.

Dodao je da film ima veliku vrijednost, iako je sniman bez proračuna.

“Vrijednost filma je ogromna, ali ona nije u novcu, već u radu ljudi. Osamdeset posto materijala u filmu nikad ranije nije viđeno. Film ima izuzetnu arhivsku vrijednost, posebno dio filma koji prikazuje ratno razoblje”, kazao je Hadžiomerović.

Film “Tifa”, kako kaže njegov redatelj, je film o Mladenu Vojičiću Tifi, ali i film o Sarajevu.