Ovacije za „Scream For Me Sarajevo“ na 11. Mostar Film Festivalu

Mala dvoran HD Herceg Stjepan Kosača sinoć je bila prepuna poklonika Brucea Dickinsona i Iron Maidena jer je na rasporedu bila projekcija dokumentarca „Scream For Me Sarajevo“ redatelja Tarika Hodžića.

Sala je bila prepuna pozitivne energije, a publika je i u isto vrijeme preplakala i smijala se uz film koji je svakim svojim kadrom isijavao nevjerovatnom toplinom i nadom. U filmu čiji scenarij potpisuju sam redatelj Hodžić i sarajevski glumac Jasenko Pašić ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu njegovih građana koji su tokom opsade živjeli jedan potpuno drugi život u konstantnoj opasnosti od granatiranja i snajpera. U cijelom tom paklu življenja Sarajlije su pokušavale i uspijevale da organizuju koliko-toliko normalan život: igrale su se predstave, svirali koncerti… znači jedan potpuno „normalan“ život u nenormalnim uslovima.

Sve to je bilo na jedan način potpuno nadrealno, a tek se pretvorilo u pravi „događaj“ kada je pjevač grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson, odlučio da će sa svojim tadašnjim pratećim bendom odsvirati koncert u opkoljnom Sarajevu. Dalje prepričavanje fabule dokumentarca „Scream For Me Sarajevo“ bi bilo ravno opisivanju ukusa sladoleda od čoklade nekome ko ga nikada nije ni probao, tako da svima onima koji sinoć nisu bili na projekciji ostaje da se svojski potrude i nađu načina da pogledaju ovaj maestralni dokumentarac.

Publici se u Kosači poklonila ekipa filma predvođena redateljem Tarikom Hožićem, a kao jedna od protagonista filma prisutan je bio i rođeni Mostarac Zlatko Suhonić Zlaya kao veliki fan i poklonika Dickinsona.

Publika nije krila oduševljenje, te je stajaćim ovacijma pozdravila ekipu i ispratila ih gromoglasnim pljeskom. Za mnoge od prisutnih u Maloj dvorani HD herceg Stjepan Kosača projekcja „Scream For Me Sarajevo“ ostat će upamćena kao nevjerovatan doživljaj koji će im dugo ostati u sjećanju.