SVEČANO OTVOREN 12. MOSTAR FILM FESTIVAL

Projekcijom dugometražnog filma „Sam samcat“, mostarskog redatelja Bobe Jelčića u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, svečano je otvoreno 12. izdanje Mostar film festivala – Festivala filmske glume.
Festival je, uz prigodnu svečanost, otvorio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. „Mostar je prije 15 godina bio razoren grad. Danas je izrastao u veliki grad pun pozitivne energije, novih ideja i težnje ka boljoj budućnosti“. Gradonačelnik se prisjetio vremena kada grad na Neretvi nije imao ni kino, ali tada je udruga Oktavijan doprinijela razvoju kulture i pokrenula filmsku umjetnost.
„Prošli smo prvi krug u borbi za titulu Mostara kao Europske prijestolnice kulture, a tomu je znatno pomogao i Mostar film festival. Ne sumnjamo da će naš grad, u svakom smislu, pa i kulturnom, još više zablistati“, dodao je gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Da je riječ o respektabilnom događaju svjedočili su brojni gosti mostarskog festivala koji su prošetali crvenim tepihom, a gdje su bila neizbježna i fotografiranja građana s filmskim zvijezdama.
„Vratili smo film Mostarcima“, kazao je ravnatelj festivala Slaven Knezović te dodao da ovaj projekt uključuje mnoge ljude iz regije. „Postali smo značajni po svojim djelima, a danas smo prepoznatljivi i kada je u pitanju produkcija. Mi umjetnici moramo pokazati da možemo pronaći zajednički jezik, da možemo surađivati i tako pružiti primjer svim ostalim građanima. Radimo to već dvanaest godina, primjerom, ne riječima“.
Na festivalu će biti prikazano 27 filmskih ostvarenja, koji će se predstaviti kroz natjecateljski program, dokumentarni program, obiteljski vikend i retrospektivu.
U natjecateljskom programu prikazat će se 13 filmskih ostvarenja iz svih zemalja regije od Slovenije, preko Hrvatske i Srbije, do BiH, Bugarske i Makedonije. Žiri natjecateljskog programa će birati najbolje glumačke izvedbe u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant. Nagrađenima će se uručiti nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.
Festival će ponuditi i svjetsku premijeru filma „Duran“ Faruka Solakovića, a retropsketiva je ove godine posvećena Hercegovini. Organizatori ističu važnosti i studentskog programa, gdje je treću godinu za redom naznačena važnost i zastupljenost studentskog filma i mladih autora. Ni ove godine nisu zaboravljeni mališani i njihovi roditelji s projekcijama dječijih filmova u okviru obiteljskog vikenda.
Dodatni program festivala je radionica Masterclass, koja će ponuditi ugodne razgovore s redateljima, scenaristima, glumcima i producentima. Namjenjeni su studentima koji dolaze iz obrazovnih filmskih institucija iz cijele regije, filmskim radnicima, ali i ljubiteljima filma.
Mostar film festival – Festival filmske glume bit će zatvoren svečanom dodjelom nagrada u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. godine.