Dokumentarci, komična drama i film o životnim odlukama na repertoaru drugog dana Moff-a

Tijekom drugog dana održavanja (srijeda) 12. Mostar Film Festivala prikazuju se sljedeći filmovi:
Dokumentarni film “Zarobljeno vreme” scenariste i redatelja Milana Nikodijevića je film o putovanju Petra Pece Popovića po emotivnom zavičaju i njegovim susretima sa junacima i graditeljima jugoslovenske rock scene, simbolično dolazi u najveći vojvođanski grad baš na dan obilježavanja 40 godina od organiziranja tada značajnog BOOM festivala. Film je dobitnik nagrade za najbolji film domaće (srpske) natjecateljske selekcije na Festivalu glazbeno dokumentarnog filma Dok’n’Ritam u Beogradu.

Dokumentarni film “Putevi duhana“, čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine pa sve do Srednje Bosne. Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja, izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Komična drama Comic Sans koja u opusu redatelja Nevija Marasovića predstavlja dosad najkonvencionalniji tematski i žanrovski odabir. Samo po sebi to i nije loše jer stvara priliku da se redatelja promotri u kontekstu učestalih i popularnih elemenata hrvatskog suvremenog filma te načinu na koji im on osobno pristupa te ih oblikuje u vlastitu priču.
Comic Sans tematizira krizu tridesetogodišnjeg grafičkog dizajnera Alana Despota (Janko Popović Volarić) koji niže uspjehe na poslovnom planu, no na osobnom njegov pažljivo stiliziran i uređen život puca po šavovima.

Film ‘Za ona dobra stara vremena“ scenarista Dominika Galića prikazuje generaciju mladića zahvaćenu tranzicijom socijalizma u kapitalizam, odnosno vremenom koje se mijenja, a koje oni nikako ne mogu prihvatiti. Zapravo, prepušteni su sami sebi i svojim životnim odlukama, stoji u najavi filma.
Radnja filma odvija se u Zagrebu, a Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vrijeme sazrijevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu u kojem nema ni jasnih pravila ni mjesta za nevinost i naivnost.