U okviru 13. Mostar Film Festivala održan Balkan Cinema Meeting

U okviru poslovnog segmenta Mostar Film Festivala (MOFF), u petak se u Mostaru održala konferencija “Balkan Cinema Meeting” na kojoj su relevantni predstavnici regije i mjerodavnih tijela iz BiH razgovarali na temu “Kolektivno ostvarenje prava u regiji”.

 Cilj je skupa bio na jednom mjestu okupiti predstavnike svih najvećih produkcijskih kuća, distributerskih kompanija te kino prikazivača, ali i nadležnih tijela BiH, koji će razmijeniti informacije i pokušati iznaći rješenje zajedničkih problema u cilju ostvarivanja kolektivnih prava u regiji i svijetu.

 – Riječ je o konferenciji koja se tiče ostvarivanja kolektivnih prava za autore, nositelje prava u segmentu reemitiranja, s posebnim aspektom na nove digitalne tehnologije i novu digitalnu agendu Europske unije – kazao je Feni uoči konferencije predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) Antonio Beus.

 Po njegovim riječima, procesi pregovaranja, tarifiranja te procesi zaštite, samo su neki od problema s kojima se susreću, a oni su, dodao je, preduvjeti koje bi trebali ostvariti da bi uopće mogli doći do distribucije prava.

 – U moru digitalizacije prosječan operater distribuira preko 200 kanala na kojima je oko 50 posto emitiranog sadržaja vlasništvo kolektivnih organizacija koje zastupaju autore, nositelje prava, a novčana nadoknada koja bi trebala da ide tim autorima apsolutno do njih ne dolazi ili dobivaju mrvice – istaknuo je Beus.

 Naglasio je kako se bore za transparentniju distribuciju prikupljenog novca, fer i pošten odnos spram autora, nositelja prava.

 – Istovremeno želimo implementirati model zaštite prava autora i zaštite prava operatera i da kroz svoj rad napravimo jednu sinergiju koja će omogućiti operaterima smanjenje troškova, a autorima pravilniju distribuciju naknada koje im pripadaju za njihova djela koja su napravili – ustvrdio je Beus.   

 Uz predstavnike BiH, na konferenciji su i sudionici iz Slovenije, Srbije i Albanije te Asocijacije AGICOA koja okuplja preko 45 najvećih kolektivnih organizacija u svijetu.  

 Na konferenciju su pozvani i vodeći ljudi legitimiranih institucija za prikupljanje kolektivnih prava iz regije, kao i predstavnici udruga ili pojedinačnih kablovskih operatera, telekomunikacijskih kompanija, IPTV providera te predstavnici javnih TV servisa i svjetskih TV mreža iz regije.

 MOFF Konferenciju “Balkan Cinema Meeting” realizira u suradnji i potporu Udruge filmske industrije.