Auto kino i natjecateljski program – Donosimo najbolje filmove regije

Auto kino i natjecateljski program – Donosimo najbolje filmove regije

U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano osam dugometražnih igranih filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije.

Autokino će u petak, 16. listopada u 20 sati otvoriti film Mater, Jure Pavlovića. Priča govori o narušenim obiteljskim odnosima, kada se kćerka vrati iz Njemačke kako bi pomogla svojoj majci na postelji, od čijeg je autoriteta i mrzovolje ranije pobjegla.

F20 (Arsen Antoan Ostojić), film o ljubavi i zlu, bit će prikazan u subotu 17. listopada od 21 sat. Radnja se zbiva na ljeto, uz tulumarenje na Zrću gdje se rađa nova ljubav i sve kreće po zlu. Naslov filma F20 predstavlja dijagnozu za psihički poremećaj i daje naslutiti da ovo nije još jedan tipični hrvatski film. Ovaj fantastični triler s novom, mladom glumačkom postavom dokaz je kako hrvatski film može konkurirati trilerima koje nam svakodnevno serviraju iz inozemstva.

U subotu od 21 sat posjetitelji će uživati uz film koji je prethodnih mjeseci oduševio bosanskohercegovačku publiku – Koncentriši se baba (Pjer Žalica). Radnja filma događa se u travnju 1992. godine. Mnogobrojna obitelj koja je razbacana po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko groba stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza liječnika da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, te na kraju i u dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike obiteljske kuće u Sarajevu. Baba i posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj obitelji su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je na kraju prevara otkrivena, bilo je već kasno.

Posljednji film prikazan u subotu bit će Moj jutarnji smeh (Marko Đorđević) od 23 sata. Ova regionalna komedija očaja nudi zabavan i prisan prikaz čitave jedne generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda.

Dnevnik Diane Budisavljević istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistica koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece! Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja. Film će biti prikazan u nedjelju, 18. listopada od 19 sati u auto kinu.

Pripremite se na emotivnu priču o brutalnoj borbi za skrbništvo čovjeka u Srbiji. Od 21 sat igra film Otac, priča o Đorđu Joksimoviću, čovjeku kojem je država uzela djecu. Istinitu priču o borbi čovjeka protiv birokratskog sustava režirao je Srdan Golubović, a u ulozi oca je Širokobriježanin Goran Bogdan.

Časnik i špijun (Roman Polanski), govoi o mladom časniku u usponu, optuženom za špijuniranje za Njemačku i osuđenom na doživotnu robiju, koju će provesti na Vražjem otoku. Među svjedocima njegova javnog poniženja nalazi se i Georges Picquart, upravo promaknut u zapovjednika jedinice vojne obavještajne službe koja je Dreyfusa i uhvatila. Međutim, nakon što Picquart otkrije da Nijemci i dalje dolaze do tajnih informacija, biva uvučen u opasan labirint prevare i korupcije koja ne prijeti samo njegovoj časti, već i samom životu. Ovaj film možete gledati od 23 sata.

Ponedjeljak je rezerviran za film Grudi (Marija Perović), koji će od 19 sati govoriti o borbi protiv raka dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane suvremenog društva: ritam života, trka za afirmiranjem, opstanak, prijateljstvo, potpora, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Glas (Ognjen Svilčić), govori o instant-religiji koja se nameće u katoličkom internatu gdje se glavni glumac nađe. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega. Film će na bijelom platnu biti prikazan u ponedjeljak od 21 sat.

Zadnji film ponedjeljka emitirat će se od 23 sata – Odvedi me negdje gdje je lijepo (Ena Sendijarević). Priča filma je prilično jednostavna, a opet emotivno vrlo složena. Alma, glavni junak filma, odrasla je s majkom u Nizozemskoj, a otac ju je napustio zbog nostalgije prema domovini. Alma iz Nizozemske dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca kojeg nikada ranije nije upoznala. Film obiluje romansama i humorom koji prate Almu kroz cijelo putovanje.

U utorak, 20. listopada u 19 sati bit će prikazan posljednji film natjecateljskog programa, nakon čega će uslijediti proglašenje najboljih glumaca i dodjela nagrada. Film Mare (Andrea Štaka) govori o ženi koja voli svoju obitelj i brine o njima, ali ponekad se osjeća kao stranac u vlastitoj kući. Tko su ti ljudi s kojima živi? Ponekad zuri u avione koji joj prolijeću iznad glave i sanja da promijeni svoj život i otkrije nepoznata mjesta. Mare će svoj život staviti na kušnju kada se u kuću kraj njene useli jedan mladić.

Svi filmovi Natjecateljskog programa prikazat će se u auto kinu, na platou mostarskog Sajma gospodarstva u Rodoču. Cijena ulaznice po automobilu je 10 KM i vrijedi za sve filmove toga dana.