Retrospektiva posvećena ostvarenjima Jadran filma

Retrospektiva posvećena ostvarenjima Jadran filma

Retrospektiva je ovoga puta posvećena uradcima Jadran filma. Posljednja dva dana festivala na Sveučilištu u Mostaru očekuju vas četiri filmska ostvarenja o smijehu, ljubavi, nostalgiji, vjerovanjima i prijateljstvu, filmovi koji godinama oduševljavaju publiku regije.

Breza (Ante Babaja): Lijepa, ali bolesna djevojka udana je za grubog muškarca koji ne mari za nju. Tek nakon što ona umre, on shvati da je zapravo voli.

Vuk samotnjak (Obrad Gluščević): Dječak u planini pronađe velikog vukolikog psa i oni se sprijatelje. Lokalni seljaci sumnjaju da je to pravi vuk koji je odgovoran za pomor ovaca te odluče ubiti životinju, ali dječaka to brine i on psu potajno daje hranu.

Kad mrtvi zapjevaju (Krsto Papić): Početkom devedesetih dva hrvatska migranta, ekonomski nastrojeni Cinco i politički nastrojeni Marinko, u Hrvatsku dolaze iz Njemačke, nostalgični za svojim obiteljima i rodnim mjestima. Da bi dobio njemačku mirovinu, Cinco se pretvara da je mrtav i putuje u lijesu. Ubrzo mu se pridružuje i Marinko jer bježi od starog agenta jugoslavenske Službe državne sigurnosti. Na svom putovanju u motornom vozilu, Cinco i Marinko suočavaju se s mnogim avanturama, koje kulminiraju kad ih zaustave na srpskim barikadama blizu njihovog odredišta.

Gospa (Jakov Sedlar): 1981. godine u Međugorju skupina djece tvrdi da im se Djevica Marija ukazala na brdu. Lokalni svećenik vjeruje im i širi vijest. Cvjeta vjerski turizam. Zabrinuta je komunistička vlada koja uhićuje svećenika.

Ulaz na sve projekcije u amfiteatru mostarskog Sveučilišta, pa tako i na projekcije filmova Retrospektive je SLOBODAN. Filmovi će se prikazati uz potpuno pridržavanje epidemioloških mjera, kao i mjere socijalne udaljenosti posjetitelja.