Auto kino: Večeras o tužnim istinitim pričama, humanitarnim djelima, prevarama i  korupciji

Auto kino: Večeras o tužnim istinitim pričama, humanitarnim djelima, prevarama i korupciji

Treće večeri 14. Mostar film festivala donosimo tri filmska ostvarenja o istinitim pričama, humanitarnim djelima, prevarama i korupciji. Od 19 i 21 sat igraju filmovi Natjecateljskog dijela programa „Dnevnik Diane Budisavljević“ i „Otac“, dok će u 23 sata biti prikazan film „Časnik i špijun“ međunarodnog programa „Between the rivers“.

Dnevnik Diane Budisavljević istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistica koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece! Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja. Film će biti prikazan od 19 sati u auto kinu.

Pripremite se na emotivnu priču o brutalnoj borbi za skrbništvo čovjeka u Srbiji. Od 21 sat igra film Otac, priča o Đorđu Joksimoviću, čovjeku kojem je država uzela djecu. Istinitu priču o borbi čovjeka protiv birokratskog sustava režirao je Srdan Golubović, a u ulozi oca je Širokobriježanin Goran Bogdan.

Časnik i špijun (Roman Polanski), govoi o mladom časniku u usponu, optuženom za špijuniranje za Njemačku i osuđenom na doživotnu robiju, koju će provesti na Vražjem otoku. Među svjedocima njegova javnog poniženja nalazi se i Georges Picquart, upravo promaknut u zapovjednika jedinice vojne obavještajne službe koja je Dreyfusa i uhvatila. Međutim, nakon što Picquart otkrije da Nijemci i dalje dolaze do tajnih informacija, biva uvučen u opasan labirint prevare i korupcije koja ne prijeti samo njegovoj časti, već i samom životu. Ovaj film možete gledati od 23 sata.

Cijena ulaznice je 10 KM po automobilu i vrijedi za sve filmove. Ulaznicu možete kupiti u hotelu Mostar od 16 do 18 sati ili na licu mjesta prilikom ulaska u kino.