Autori filma „Indexi“ na MOFF-u otkrili detalje o nastanku filma

Autori filma „Indexi“ na MOFF-u otkrili detalje o nastanku filma

Prve večeri 14. Mostar film festivala naš organizacijski tim imao je priliku emitirati film o legendarnim Indexima i ugostiti redateljsko-autorski dvojac koji je radio na realizaciji filma.  Velika posjećenost projekcije dala nam je motiv da ovaj glazbeni dokumentarac potpuno besplatno prikažemo u auto kinu i nakon zatvaranja festivala, kao jedan poklon filmoljupcima što su bili dio naše čarolije pod mostarskim vedrim nebom za vrijeme pandemije koja je ugrozila brojne kulturne manifestacije, ali ne i ovu.

Prilikom njihovog boravka u Mostaru za vrijeme festivala imali smo priliku razgovarati s autorima filma Bojanom Hadžiabdićem i Zoranom Kuburom, koji su nam otkrili detalje o nastanku dokumentarca te koliko je zahtjevno bilo upustiti se u projekt ostvarenja priče o grupi koja i dalje postoji u srcima mnogih.

https://www.youtube.com/watch?v=vgIRi7bahMY&feature=youtu.be

Film je prikazan prvi put u Beogradu gdje je osvojio i nagradu stručnog žirija, a potom u Zenici. Treće prikazivanje filma ostvareno je u Mostaru, na našem festivalu. Redatelji su nam najavili i skoru sarajevsku premijeru.

Dokumentarni film Indexi obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni glazbeni novinari iz regije.

Hadžiabdić i Kubura su kazali da su za dokumentarac korištene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i ostali podaci koji ovaj dokumentarac čine do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma “Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. godine u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo “Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.