Povijesni film i izrazito dijaloška drama pod otvorenim nebom auto kina

Četvrtu noć organizatori Mostar film festivala na bijelom platnu auto kina donose dva filma. Film “Pucnji u Marseju“ bit će prikazan u 20 sati, dok će „Plavi cvijet“ igrati u 22 sata.

Gordan Matić, redatelj i scenarist filma kazao je da bez obzira koliko je bilo teško rekonstruirati događaje od prije više od 80 godina, svakako je bilo potrebno. Naime, radnja se događa u Marseju, u Francuskoj, 9. listopada 1934. godine. Dogodio se atentat na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra vanjskih poslova Francuske Luja Bartua. „Mnoge stvari na povijesnoj sceni su se događale tjednima pred atentat. Tako da je ovaj atentat bio jedna od iskri koja će se dogoditi i zapaliti par godina kasnije. Čak je i naša teza filma da je Drugi svjetski rat počeo pucnjima u Marseju i da su prve žrtve Drugog svjetskog rata Luj Bartu i Aleksandar Karađorđević“, napominje redatelj.

U fokusu radnje izrazito dijaloškog filma „Plavi cvijet“ nalazi se međusobni odnos triju generacija žena utjelovljen u liku Mirjane koja se pokušava nositi s tinejdžerskim buntom kćerke Veronike i zahtjevima zajedljive majke Violete, što je samo uvod u širu sliku života koji okružuje glavnu junakinju, upotpunjen likovima njezinog bivšeg muža, sadašnjeg ljubavnika i njegove žene. Radi se o ekranizaciji teksta ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’ hrvatskog dramatičara Ivora Martinića koji je i supotpisnik scenarija zajedno s redateljem Zrinkom Ogrestom.

Ulaznice su dostupne u hotelu Mostar od 15 do 18 sati, te u auto kinu pola sata prije projekcije filma. Cijena ulaznice po automobilu iznosi 5KM.