Redatelj i glumac Dejan Aćimović: Kamera glumcu treba biti najbolji prijatelj u filmskom životu

Dijelom 15. izdanja Mostar film festivala značajan su dio i Masterclass radionice. U tijeku je radionica s redateljem i glumcem Dejanom Aćimovićem koji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru  studentima Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva govori o tomu kako izgleda gluma pred kamerom.

Za radioteleviziju Herceg Bosne kazao je kako je cilj radionice dodatno obrazovanje studenata u specifičnom dijelu profesije, a to je gluma pred kamerom kojoj se daje nedovoljno pažnje na akademijama jer se uglavnom radi na drugi način.

– Prije nego što izađu u filmski svijet studenti nemaju priliku osjetiti kameru i vidjeti što ona znači kao njihov osnovni prijatelj u filmskom životu. Pokušavamo na jedan opušteni način pokazati da im konekcija s kamerom treba postati svakodnevnica u poslu koji se zove gluma – kazao je Aćimović.

Dodao je da mladi jako vole glumu, a zainteresirani su za rad i učenje jer malo o tome znaju. – S nama je ovdje sarajevska Akademija uživo, dok studenti s ostalih akademija radionicu prate online.

Na radionicu su se online priključili studenti akademija iz Banja Luke, Cetinja, Novog Sada i Zagreba. Gosti predavači bili su istaknuti glumci Ksenija Marinković i Goran Grgić. Masterclass radionice na 15. MOFF-u još su vodili Branka Bešević Gajić, redateljica, Anila Gajević, osnivačica talent agencije i Jasmin Duraković, autor brojnih televizijskih programa, reportaža, eseja i kratkih filmova.