Dječiji program 11. Mostar Film Festivala donosi donosi obiteljski vikend sa projekcijama animiranog filma „Ričard roda“ i igranog filma „Anka“. Riječ je o ostvarenjima koja će zasigurno pronaći mjesto u srcima najmlađih, kao i onih malo starijih koji još nisu zaboravili na dijete u sebi.

RIČARD RODA / Njemačka, Belgija, Luksemburg, Norveška, SAD / 2017. / 85min
SINHRONIZOVANO

Režija:  Toby Ginkel, Reza Memari
Scenarij: Jefreey Hylton, Reza Memari, Joe Vitale
Uloge: Tilmar Döbler, Cooper Kelly Kramer, Shannon Conley, Christian Gaul, Nicolette Krebitz, Marc Thompson, Marco Esser, Jason Griffith

Kratki sinopsis
Tinejdžera Ričarda odgajile su rode pošto je od rođenja ostao siroče, pa sada ovaj tinejdžer misli da je jedan od njih. Međutim, kad dođe vrijeme za migraciju u Afriku, njegova porodica roda je primorana da mu otkrije pravi identitet i da ga ostavi za sobom u šumi, pošto on nije ptica selica i ne bi podnio put. Odlučan da dokaže da ipak jeste roda, Ričard sam kreće na putešestvije prema jugu. Međutim, samo uz pomoć Olge, ekcentrične sove koja ima imaginarnog druga, i papagaja diskopjevača po imenu Kiki, on ima šansu da stigne na cilj i nauči da prihvati sebe kakav jeste.

ANKA / Hrvatska / 2017. / 90min

Režija:  Dejan Aćimović
Scenarij: Tatjana Aćimović
Uloge: Eric Cantona, Cvita Viljac, Anđela Ramljak, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Vuk Kostić, Petar Mirčevski

Kratki sinopsis
Dječija bajka smještena u ruralni krajolik srednje Europe početkom prošloga stoljeća. Anka je djevojčica iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankinog dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice, te razočarana i utučena Anka bježi želeći se vratiti u sirotište. Put je vodi do ciglane u dubini šume, gdje pronalazi privremeni dom među radnicima grube vanjštine, ali toplih srca. Ondje biva bajkovit svijet šumskih bića koja vide samo djeca bujne mašte.