U Dokumentarnom programu prikazat ćemo 6 najnovijih dokumentaraca iz regije

Regionalna dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na Mostar Film Festivalu predstavit će priče o svakodnevnom životu, inspiraciji, tradiciji, stradanjima i historiji naših prostora.

MUŠKATLE, CVEĆE VOJVODINE / Srbija, Mađarska / 2020. / 94'min

Režija:Čongor Sazo

Kratki sinopsis

Tema filma je kulturološki fenomen muzike Muškatla, koji je procvetao 1986. godine i bio neprekinut do 1991. godine, a poreklom je iz Vojvodine. Arhivski snimci i pripovedanje muzičara, profesionalaca i ljubitelja žanra otkrivaju kako se mađarski zabavni stil narodne muzike transformisao u oblik muškatla i, uprkos kulturnom otporu, zašto je taj trend toliko popularan i danas.

VIKTORIJA, 15 / Srbija / 2020. / 52min

Režija: Mina Petrović

Kratki sinopsis

Viktorija (15) je bubnjarka iz malog grada Smedereva. Njezina strast prema glazbi potaknuta je kroz Rock Camp for Girls 2017. godine, a u ljeto 2019. kamp ima veliko iznenađenje - međunarodnu suradnju. Nakon svega toga, vraća se u Smederevo, zbog čega je pomalo slomljena. No, sjećanja na njezino iskustvo na Islandu motiviraju je da nastavi bubnjati, zajedno sa školskim aktivnostima.

DŽEMO / Bosna i Hercegovina / 2020. / 42min

Režija: Davorin Sekulić i Lejla Kajić

Kratki sinopsis

Izvanredna životna priča jednog stočara iz Sarajeva i njegovoj ljubavi prema trčanju koja mu pomaže u obavljanju svakodnevnih obaveza.

DEMO / Hrvatska / 2020. / 50min

Režija: Branko Schmidt

Kratki sinopsis:

Priča je to o Mariji i Miodragu Demi i ljubavi koju ništa nije moglo pokolebati. Ratni heroj Miodrag Demo zaljubio se, naime, i oženio početkom rata, da bi mu njegov kraj donio teško ranjavanje s neizvjesnim ishodom. Kako je to izgledalo s druge strane, u obitelji, na bolničkim hodnicima - možemo vidjeti u filmu koji se pripremao dvije godine, a snimljen je u samo deset dana.

SPOMENICI HRVATSKIH KIPARA NA TLU SRBIJE / Srbija, Hrvatska / 2020. / 52min

Režija: Stipe Ercegović

Kratki sinopsis

Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, osnovana prije 13 godina, dijelom svojih projekata nastoji ukazati na kulturne veze između hrvatskog i srpskog naroda. Udruga Tin Ujević radi i na monografiji o građevinama koje su u Beogradu realizirali arhitekti iz Hrvatske, a od ranije i na leksikonu znamenitih Hrvata koji su živjeli i stvarali u glavnom gradu Srbije. Narator u filmu je poznati glumac Frano Lasić.

BERAK, NEISPRIČANA PRIČA / Hrvatska / 2021. / 63min

Režija: Branko Ištvančić

Kratki sinopsis

U Berku tuga i danas postoji, sve se to zaboraviti ne može. Nema u selu kuće u kojoj netko nije stradao - kaže Predrag Kegelj (54) kao sudionik filma o Berku u Domovinskom ratu, dodajući kako je važno što je takav film snimljen “jer se mora znati istina kako je bilo dok se stvarala Hrvatska, za buduće generacije”.