U Dokumentarnom programu naziva DocuSpectre prikazat ćemo najnovije dokumentarce iz regije

Regionalna dokumentarna izdanja koja će biti prikazana na Mostar Film Festivalu predstavit će priče o humanitarnoj udruzi, nesretnim sudbinama i spletovima nesretnih okolnosti, minulim vremenima i nekim novim istinama. Odabranih šest dokumentaraca predstavit će autore iz BiH, Srbije i Hrvatske.

HOĆU KUĆI / Bosna i Hercegovina / 2017. / 70min

Režija:  Ademir Kenović
Scenarij: Ademir Kenović
Uloge: -

Kratki sinopsis

 

NAJVAŽNIJI DEČKO NA SVIJETU / Srbija / 2017. / 70min

Režija:  Tea Lukač
Scenarij: Tea Lukač
Uloge: -

Kratki sinopsis
Boris Mitrović je najveći fan kanadskog pjevača Justina Biebera na Balkanu. Inspiriran svojim idolom, sa savjetima svog menadžera, Lamborghinijem i armijom fanova na Facebooku, Boris pokušava svim raspoloživim sredstvima učiniti da njegov san postane stvarnost - da uspije u show-businessu.

TIFA / Bosna i Hercegovina / 2017. / 60min

Režija: Bakir Hadžiomerović
Scenarij: Adnan Kapetanović
Uloge: Mladen Vojičić Tifa, Goran Bregović, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Dragan Vikić, Ljiljana Vojičić, Sara Vojičić

Kratki sinopsis

Intimni portret omiljneog Sarajlije, pjevača Mladena Vojičića Tife, ispričan kroz intervjue sa njegovim saradnicima i bivšim članovima benda „Bijelo dugme“, „Divlje jagode“...

DOM ANĐELA / Srbija / 2017. / 63min

Režija: Branka Bešević Gajić
Scenarij: Branka Bešević Gajić, Bato Pusica
Uloge: Ljiljana Blagojević, Radomir Bubanja, Stojan Gajić, Bogdan Ivanović, Ljubiša Marinković, Jelena Kuveljić

Kratki sinopsis

Dokumentarno istraživački film koji se bavi fenomenom kultnog nemanjićkog manastira Kumanica u Polimlju, u kojem se traga za identitetom pronađenih moštiju.  Prilikom arheoloških istraživačkih radova neposredno prije obnove manastira 1999. godine, u oltaru crkve pronađen je srednjovjekovni sarkofag u kojem su bile mošti kanonski složene. Da nisu možda upravo ovdje pohranjene mošti jednog od naših najvećih svetitelja?

SCREAM FOR ME SARAJEVO / Bosna i Hercegovina / 2017. / 95min

Režija: Tarik Hodžić
Scenarij: Tarik Hodžić, Jasenko Pašić
Uloge: Bruce Dickson, Alen Ajanović, Esad Bratović, Mirza Ćorić, Samir Čulić, Chris Dale, Alessandro Alex Elena, Erol Gagula

Kratki sinopsis

Godine 1994. Sarajevo je bilo pod opsadom. Teško naoružanje se slijevalo na grad, ubijajući i negledajući koje je ko vjere ili nacije. U svom tom ludilu, dva člana UN-a, britanska vojnika, odlučuju da bi po svaku cijenu bilo genijalno dovesti Brucea Dicksona (frontmena grupe Iron Maiden) u opkoljeno Sarajevo i održi koncert. Priča o muzičarima koji su riskirali svoje živote kako bi došli svirati ljudima koji su riskirali svoje živote kako bi došli da bi ih slušali. 

NEŽELJENA BAŠTINA / Hrvatska / 2017. / 100min

Režija: Irena Škorić
Scenarij: Irena Škorić
Uloge: -

Kratki sinopsis
Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Ali i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkoj borbi po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Mnogi od njih bili su vrlo visoke umjetničke vrijednosti. Umjetničkim su izričajem afirmirali antifašizam i čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II. svjetskog rata. U Hrvatskoj je od 1990-ih srušena i devastirana polovica, oko tri tisuće. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali, danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu i političku baštinu. Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti

ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA / Hrvatska / 2017. / 78min

Režija: Robert Zuber
Scenarij: Marjan Alčevski, Petar Orešković, Robert Zuber
Uloge: -

Kratki sinopsis
Kada roditelji petogodišnje djevojčice Nore Šitum shvate da hrvatska medicina ne može pomoći njihovoj kćeri u terminalnoj fazi leukemije, svoju posljednju nadu vide u eksperimentalnoj terapiji u Philadelphiji, SAD. Imaju sedam dana da plate liječenje, čija je cijena gotovo milijun dolara.

BUFFET ŽELJEZARA / Hrvatska / 2017. / 61min

Režija: Goran Dević
Scenarij: Goran Dević
Uloge: -

Kratki sinopsis
Erna i Dževad vlasnici su kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru, pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Europi. Film prati kavanske razgovore gostiju kafića tjedan dana prije njegova konačnog zatvaranja. Glavna je tema - odlazak u Njemačku, novi raj za pripadnike nekadašnje socijalističke radne klase.