Međunarodni program 11. Mostar Film Festivala pod nazivom 'Between The Rivers' donosi osam ostvarenja koja na različite načine propituju ljudske sudbine ispričane na zanimljiv način i uz inovativan redateljski pristup. Prava poslastica za sve ljubitelje kvalitetnog filmskog štiva, koji su umorni od stereotipne holivudske produkcije blockbustera i superjunaka.

THE PARADISE SUITE / Holandija, Švedska, Bugarska / 2015. / 123min

Režija:  Joost van Ginkel
Scenarij: Jeroen Beker, Ellen Havenith
Uloge: Issaka Sawadogo, Anjela Nedyalkova, Jasna Djuričić, Magnus Krepper, Dragan Bakema, Victoria Koblenko, Sigrid ten Napel, Raymond Thiry, Jeroen Spitzenberger

Kratki sinopsis
Za lijepu mladu Bugarku Jenyu, put u Amsterdam ispao je suprotan od onoga čemu se nadala. Njezino grozno zatočeništvo prisiljava anđeoskog Afrikanca Yayu da se bori za njezinu slobodu – to je opasna borba u kojoj gubi sve osim svoje ljubljene vjere. Srpski ratni zločinac Ivica, koji je upravo postao otac, bolno se suočava s činjenicom da zločini nikad neće ostati nekažnjeni. Bosanka Seka nema više za što živjeti osim za osvetu, ali je ta ista osveta vratila ljubav u njezin život. A kada švedski glasovirski virtuoz Lukas pobjegne iz svog novog privremenog doma, njegov otac Stig napokon shvaća da njihova zajednička strast za glazbom šteti njihovu odnosu.

A BALKAN NOIR / Švedska / 2017. / 74min

Režija:  Dražen Kuljanin
Scenarij: Dražen Kuljanin
Uloge:  Disa ÖstrandSrdjan GrahovacJohannes Kuhnke

Kratki sinopsis
Prošlo je već pet godina od nestanka Ninine kćerke, u trenucima kada Nina uživa u cigaretama dobijamo priliku da vidimo njen lov na izvršitelja (kada se vratila u Crnu Goru).

ARRHYTHMIA / Rusija, Finska, Njemačka / 2017. / 116min 

Režija:  Boris Khlebnikov
Scenarij: Boris Khlebnikov, Natalya Meshchaninova
Uloge: Galina Averyanova, Irina Gorbacheva, Polina Ilyukhina, Vladimir Kapustin, Anna Kotova

Kratki sinopsis

Oleg je mladi nadareni bolničar. Njegova supruga Katya radi u bolničkom odjelu za hitne slučajeve. Katya voli Olega, ali joj je dosta svega jer se on više vremena posvećuje pacijentima nego njoj. Govori mu da želi razvod. Novi voditelj Olegove EMA stanice je hladnokrvni upravitelj koji počinje da sprovodi nova stroga pravila. Olega to baš i ne zanima, jer je posvećen životima ljudi o kojima brine. Njegov stav ga dovodi u nevolje s novim šefom. Kriza na poslu podudara se s osobnom životnom krizom. Rastrzani između poziva Hitne, opijanja alkoholom u slobodno vrijeme i traženja smisla u životu, Oleg i Katya moraju pronaći snagu koja će ih držati zajedno.

THE LINE / Slovačka, Ukraina / 2017. / 108min

Režija: Peter Bebjak
Scenarij: Peter Bebjak
Uloge:   Géza BenkõStanislav BoklanZuzana Fialová

Kratki sinopsis
Adam je glava porodice i šef kriminalne organizacije koja krijumčari cigarete iz Ukrajine u Slovačku. U krugu najdražih i najbližih, se ponaša kao brižljiv i vrlo principijelan, međutim, kao šef je vrlo stamenit i visoko beskompromisan u donošenju velikih odluka. Mirni suživot njegova dva svijeta potresa novo osiguranje na granicama Schengenskog područja i rastu tenzije zbog nejasne budućnosti. Peter Bebjak, reditelj ovog filma nam donosi odličnu krimi priču sa elementima trilera koji nudi zaraznu snagu koja ga dijeli od običnog žanrovske priče. Ona otkriva univerzalnu ljudsku priču, postavljenu u okruženju u kojem se isprepliću kulture, tradicije i životi.

SCAFFOLDING / Izrael, Poljska / 2017. / 90min

Režija: Matan Yair
Scenarij: Matan Yair
Uloge: Asher LaxAmi SmolartchikYaacov Cohen

Kratki sinopsis

Sedamnaestogodišnji Asher oduvijek je bio impulzivni problematičar, od osnovne škole i sve kroz srednju školu i fakultet. Teško mu je da se koncentriše na času, i obuzet je velikim bijesom i nasiljem; no on je također obdaren znatnom količinom šarma i ulične mudrosti. Dok ga njegov strog otac vidi kao prirodnog nasljednika obiteljskog posla, Asher pronalazi drugačiji muški uzor u njegovu nježnom profesoru književnosti Rami i stvara posebnu vezu s njim. Razdijeljen između dva svijeta, Asher traži priliku da promijeni svoj život. Kada dođe do iznenadne tragedije, moraće proći konačan test zrelosti.

TWO LOTTERY TICKETS / Rumunija / 2016. / 86min

Režija: Paul Negoescu
Scenarij:  Ion Luca Caragiale, Paul Negoescu
Uloge:  Mircea BanuDorian BogutaDragos Bucur

Kratki sinopsis

Trojici momaka iz provincije hitno je potreban novac, te se odlučuju kupiti srećku. Dobijaju na lutriji, ali nedugo zatim srećka bude ukradena.

DEDE / Gruzija, Katar / 2017. / 107min

Režija:  Mariam Khatchvani
Scenarij: Vladimer Katcharava, Mariam Khatchvani, Irakli Solomonashvili
Uloge:  George BabluaniGirshel ChelidzeMose Khachvani

Kratki sinopsis

Godina je 1992. Mlada Dina živi u udaljenom planinskom selu gdje je život strogo uređen stoljećima tradicije. Djed je Dinu obećao Davidu, koji se vraća iz rata. Ali s njim dolazi drug iz vojske, zgodni Gegi, a Dina se zaljubljuje. Da li je moguće prkositi čvrsto uspostavljenoj tradiciji?

POSLJEDNJA BARIJERA / Austrija, BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora / 2016. / 90min

Režija:  Jasmin Duraković
Scenarij:  Nataša Drakulić, Robert Hofferer
Uloge: Michael Kristof, Hannes Fretzer,  Serena Marija,  Irina Marković, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Aida Begović, Ivo Gregurević, Ursula Steiner, Nedim Malkočević, Feđa Zahirović, Xlemens AAP Lindernberg

Kratki sinopsis
Michael, reditelj iz Austrije, putuje sa snimateljem Leom na srpsko-mađarsku granicu. Oni žele snimiti dokumentarac o izbjeglicama s Bliskog istoka. U izbjegličkom kampu u blizini granice, ograđene bodljikavom žicom, upoznaju mlade žene Nur i Zhoru, te njihovog prijatelja Bassama. Njih troje su iz Sirije i njihov cilj je stići na Zapad. Zhora je zbog stravičnih iskustava zanijemila. Nur, koja očigledno dolazi iz obrazovanih krugova, je preuzela brigu o Zhori, dok Bassam krije mračnu tajnu.