Izbornik
Novosti
Kontakt

Natjecateljski program/
Mostar film festival

U natjecateljskom programi MOFF-a bit će prikazano sedam filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije.

Redatelj: Miloš Radović
Scenarij: Miloš Radović
Uloge:Lazar Ristovski, Petar Korac, Pavle Erić, Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen Nelević, Nina Janković

Kratki sinopsis
Činjenica da se vlak ne može zaustavtii najmanje 700 metara nakon što je kočnica aktivirana, oslobađa strojovođe svake odgovornosti. Nevinost za nebrojene žrtve - čini ove masovne ubojice grupom ljudi s posebnim mentalnim i psihološkim profilom. Ovo je tragično-humorna melodrama o nevinim ubojicama i njihovim životima. Ilija je šezdesetogodišnji strojovođa, na korak do mirovine. Drži neslavan rekord od 28 gaženja tijekom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi obiteljsku tradiciju. Ilija ga upoznaje s poslom i činjenicom da su nesreće neizbježne. Sima se boji, ne želi postati ubojica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne dogodi prvo gaženje.

Redatelj: Zrinko Ogresta
Scenarij: Mate Matišić, Zrinko Ogresta
Uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Vinko Kraljević, Alen Liverić, Marija Tadić, Ivan Brkić, Tena Jeić-Gajski

Kratki sinopsis
Vesna je sredovječna patronažna sestra u Zagrebu. Život joj je satkan od mirne svakodnevice: čuvanja sinovljeva djeteta, pomaganja kćerki u pripremama za vjenčanje. Tad je iznenada nazove suprug Žarko, koji je napustio obitelj uoči rata kako bi se borio za ''drugu stranu''. Njegov povratak opasno će zakovitlati Vesnin brižno rekonstruiran život i zaprijetiti njezinu novom identitetu.

Redatelj:Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija
Scenarij: Dušan Jovanović, Rade Šerbedžija
Uloge: Rade Šerbedžija, Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, David Todosovski, Petar Mirčevski

Kratki sinopsis
Film je adaptacija istoimene drame Dušana Jovanovića, čija je predstava u režiji Ljubiše Ristića odlično prošla kod publike u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Relativno mirno djetinjstvo jedanaestogodišnjeg dječaka uznemirava racija, u kojoj nacisti uhićuju Zoranovu prijateljicu Židovku i odvode nju i njezinu obitelj u logor. Ubrzo njegovog tetka, komunističkog simpatizera, pretuku te on ostaje invalid, a u kuću deportiranih Židova useljava nacist, s kojim njegova majka razvija neobičan odnos. Događaji su predstavljeni iz Zoranove perspektive, što je sugerirano unosima u dnevnik, kao i snovima u kojima vidi oca i svoju deportiranu prijateljicu – ljude koje simboliziraju njegovu nekadašnju sreću.

Redatelj: Danis Tanović
Scenarij: Danis Tanović
Uloge: Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Edin Avdagić, Muhamed Hadžović

Kratki sinopsis
Radnja filma ''Smrt u Sarajevu'' odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske unije. Nakon dugo vremena, hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV-studiju traje poseban program posvešen stogodišnjice sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

Redateljica: Hana Jušić
Scenarij: Hana Jušić
Uloge:Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina, Zlatko Burić, Karla Brbić

Kratki sinopsis
Htjela ona to ili ne, Marijanina se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama i usporeni brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj. Kada stvari postanu nepodnošljivima, ona počinje iskušavati svoje osobne granice kroz susrete s nepoznatim muškarcima: ovaj, za nju nov, okus slobode navodi je da granice pomiče još dalje. Odlučiti što bi zapravo trebala s tom slobodom, sad kad ju napokon ima, Marijani je veliko iskušenje.

Redatelj: Svetozar Ristovski
Scenarij: Svetozar Ristovski, Grace Lea Troje
Uloge:Vedran Živolić, Goran Navojec, Dejan Lilik, Nataša Petrović, Vlado Jovanovski, Toni Mihajlovski, Krasimira Kuzmanova, Aleksandar Sano, Aleksandra Balmazovič

Kratki sinopsis
Nakon što mu je otac napustio obitelj, Lazar je morao brzo odrasti. Danas se bavi krijumčarenjem ilegalnih imigranata na granici Makedonije i Grčke. Njegov život mijenja se nakon što se zaljubi u Katerinu i odlučuje napustiti svijet kriminala. No, prošlost je teško ostaviti za sobom.

Redatelj: Pavo Marinković
Scenarij:Pavo Marinković
Uloge:Stjepan Perić, Dražen Kuhn, Ecija Ojdanić, Olga Pakalović

Kratki sinopsis
Država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Za hvatanje udovica u prijestupu na teren šalju potpuno pogrešnog čovjeka. Krešo je nezaposleni biolog, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi.Sva prava pridržana © Mostar film festival 2016. This site is design and powered by GCR production.