Izbornik
Novosti
Kontakt

Predstavljamo žiri Mostar Film Festivala

10/11/2016
Žiri Mostar Film Festivala, koji će odlučivati o najboljim ovogodišnjim glumačkim ostvarenjima, čine respektabilne ličnosti vezane za sedmu umjetnost u regiji.  Žiri će činiti Sandra Rančić,  novinarka, dokumentaristica, direktorica festivala glazbenog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM, Jaime Olabarri Powell, španjolski fotograf i Dževdet Tuzlić, novinar i filmski kritičar. Predsjednik tročlanog međunarodnog žirija biti će glumac Velibor Topić.

Žiri Mostar Film Festivala će birat najbolje glumačke izvedbe u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant. Nagrađenim glumcima uručit će se nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića izlivene u bronci.

VELIBOR TOPIĆ rođen je u Mostaru 1970. godine. Glumačku karijeru je počeo u Teatru poezije Lik 1988. godine predstavom ''Opsadno stanje''. Iste godine dobiva ulogu Omera u predstavi ''Omer i Merima''. Godine 1990. upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Miralema Zubčevića. Tu ga zatiče rat. Iako je Akademije prestala s radom, nastavlja rad u Ratnom teatru s predstavama ''Zid'', u režiji Dine Mustafića, ''Ajax'' Pjera Žalice, ''Svileni Bubnjevi'', ''Alcestis'' i ''U zemlji posljednjih stvari'' Harisa Pašovića, ''Cirkus'' u režiji Petera Schumanna i ''Čekajući Godota'' u režiji Susan Sontag.

Tih ratnih godina u Sarajevo dolazi i poznata umjetnica fotografije Annie Leibovitz i fotografira ga za ''Vanity Fair''. Ta slika kasnije postaje poznata kao ''Sarajevski poljubac''. Ratno Sarajevo napušta 1994. Te odlazi u London gdje biva angažiran u teatru The Gate s ''Agamemnonovom djecom'' u režiji Laurencea Boswella nakon čega nastavlja suradnju s Vanessom Redgrave u ''Antony and Cleopatra'' i ''Oslobođenje Skoplja'' u režiji Ljubiše Ristića.

Nakon toga , prekida rad u kazalištu te se okreće televizijskom i filmskoj produkciji te surađuje s nekim od najznačajnijih imena svjetske kinematografije kao sto su Ridley Scott, Anthony Minghella, Guy Richie, Tom Hooper, William Monahan, Matthew Vaughn, Phillip Noyce, John Lasseter...

SANDRA RANČIĆ je novinarka, dokumentaristkinja, direktorica festivala glazbenog dokumentarnog filma DOK’N’RITAM, istraživač, autorica mnogobrojnih radijskih i televizijskih emisija, suradnica i sudionica nekoliko filmskih festivala u regiji. Suautorica je dokumentarne serije ''Rockovnik'' emitirane na Radio-televiziji Srbije, koja kroz 40 epizoda prikazuje kulturološki utjecaj rock glazbe na tlu bivše Jugoslavije te suautorica dokumentarnog filma ''EKV - Kao da je bilo nekad''. Bila je selektorica glazbenih dokumentarnih filmova Festivala mediteranskog filma u Splitu.

Autorica je ''making off'' filma za igrani film ''Država'' Jelene Marković, koproducentica filma ''Izgubljeno Dugme'', na beogradskom FEST-u radila je serijal razgovora, Q i A sesija s filmskim stvarateljima iz regije. Osnivačica je i umjetnička direktorica prvog festivala glazbenog dokumentarnog filma u Srbiji DOK’N’RITAM.

JAIME OLABARRI POWELL – Miki španjolski je fotograf rođen u Madridu 1983. godine. Sklon je eksperimentima u fotografiji što je vođeno njegovom fascinacijom motivima Istoka ali i Zapadnih metropola. Od Maroka, Ruande do Londona nastajali su njegovi Nomadski ciklusi koje karakterizira upotreba analogne 35 mm kamere u cilju postizanja zagasite atmosfere i invertiranih pejzaža.

Njegov rad odlikuje inovativnost forme i težnja za prenošenjem osjećanja slobode na fotografski papir. Autor je videospotova grupe Zoster za pjesme ''Vrijeme'' i ''Budi svoj''. Trenutno živi u Mostaru.

DŽEVDET TUZLIĆ novinarsku karijeru počeo je volontiravši kao student kao u ''Našim danima'' i Sarajevu 202. Od 1979. godine profesionalnu karijeru zasnovao na II programu Radio Sarajeva, gdje je ostavio trag kao urednik emisije ''Treća dimenzija''. Bio je dopisnik mnogih listova i radio postaja u bivšoj Jugoslaviji, te dugogodišnji dopisnik BBC iz Sarajeva. Tijekom rata radio i za pisane i elektronske medije, najviše za DW i WDR Köln.

Verificirani je trener BBC i predavač na nekadašnjim novinarskim školama BBC i Visokoj školi novinarstva Media plan u Sarajevu. Nakon rata, bio je urednik u Radio FERN-u, šef je dopisništva i urednik Redakcije za kulturu banjalučkih Nezavisnih novina. Formiranjem Federalne TV, u listopadu 2001. godine, dolazi na mjesto urednika Programa za kulturu, te odgovornog urednika Kulturno-zabavnog programa FTV-a. U ljeto 2007. prelazi na Televiziju Bosne i Hercegovine i uspostavlja Redakciju za kulturu i magazin ''Dimenzija više'', gdje radi i danas. S dokumentarnim i TV emisijama sudjelovao na međunarodnim TV i filmskim festivalima. Česti je član selektora i žirija filmskih i kazališnih festivala u BiH i regiji.


Sva prava pridržana © Mostar film festival 2016. This site is design and powered by GCR production.