Izbornik
Novosti
Kontakt

MOFF odaje priznanja: 'Stablo ljubavi' Despotu i Ristovskom

18/11/2016
Stablo ljubavi za životno djelo na 10. Mostar Film Festivalu ide u ruke glumačkim velikanima Draganu Despotu i Lazaru Ristovskom.

MOFF će nagrađenim glumcima uručiti nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića izlivene u bronci, dok će žiri Festivala izabrat najbolje glumačke izvedbe u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant.

Proteklih godina nagradu Stablo ljubavi za životno djelo dobili su velikani regionalnog filma poput Milene Dravić, Mustafe Nadarevića, Rade Šerbedžije, Ivice Vidovića, Bogdana Diklića, Ive Gregurevića i drugi.

Dragan Despot rođen je u Mostaru 14. srpnja 1956. godine gdje završava gimnazijsko školovanje i dvije godine Ekonomskoga fakulteta. U Zagreb dolazi 1977. godine i upisuje studij glume na  Akademiji za kazalište, film i televiziju.  Diplomirao je 1981. godine  u klasi prof. Tonka Lonze  ulogom Macbetha u Macbethu Williama  Shakespearea. Prvi profesionalni angažman dobio je u Gradskome kazalištu Trešnja, zatim prelazi u Gradsko kazalište Komedija, a  od 1983. godine član je Drame HNK u Zagrebu. Sudjelovao je u dramskome programu Dubrovačkih ljetnih igara i Splitskoga ljeta te u mnogim hrvatskim kazalištima uvijek ostvarujući zapažene glumačke kreacije ( GD Histrion, ZDK Gavella, Teatar itd, Kazalište Mala Scena, Gradsko kazalište Trešnja, itd.) Kao docent na Odsjeku glume – katedri za scenski govora zagrebačke ADU predaje već dugi niz godina.

Lazar Ristovski rođen je 26. listopada 1952. godine u Ravnom Selu. Završio je učiteljsku školu u Somboru, a glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odigrao u kazalištu preko 4000 predstava. Igrao je u više od 40 filmova, TV serija, TV drama, većinom u glavnim ulogama. Najpoznatije uloge u kazalištu su mu: Shakespeareov „Hamlet“ u režiji oskarovca Jiřía Menzela na dubrovačkim ljetnjim igrama, Knjaz Nikola u predstavi „Dugo putovanje u Jevropu“, Stevana Koprivice, Amadeus u „Amadeusu“ Petera Sheferra u režiji Paola Maggelia i mnoge druge. Igrao je u predstavi „Vjenčanje“ Vitolda Gombroviča U Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu, koju je režirao jedan od najboljih redatelja, Poljak, Jerži Jarocki. Sjajne uloge je ostvario u filmovima Hajka (1977.), Svetozar Marković“(1981.), Igmanski marš (1983.), Tako se kalio čelik (1988.), Original falsifikata (1991.), Tito i ja (1992.), Podzemlje (1995.), Balkanska pravila (1997.), Bure baruta (1998.)… Okušao se i kao redatelj i producent filma „Bijelo odijelo“. Poslije toga je kao producent napravio 10 filmova. Kao redatelj i producent, snimao je i svoj drugi film „Bijeli lavovi“ 2011. Napisao je i dva romana; „Bijelo odijelo“ i „Kako sam dobio Oskara“. Lazar Ristovski je vlasnik producentske kuće Zilion Film.







Sva prava pridržana © Mostar film festival 2016. This site is design and powered by GCR production.