U saradnji sa Akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival koji za cilj ima promociju regionalne filmske umjetnosti sa naznakom na važnost glumačkog poziva, želimo da doprinesemo što boljem razvijanju i afirmaciji mladih autora u današnjem društvu, kao i svijetu filmske industrije.
Mišljenja smo da su Akademijama povjerene sve pedagoške i odgojne metode, kako bi konstantno pružali umjetničkoj sceni i zajednici potpuno educirane mlade autore i glumce, koji će voljeti posao kojim se bave, biti uspješni i u najboljem svjetlu predstavljati sredinu iz koje dolaze. Upravo iz tog razloga želimo da učestvujemo u izgradnji bolje mreže poznanstava glumišta u regiji i nadamo se da ćemo u tome uspjeti.

ANILA GAJEVIĆ

Anila Gajević je rođena u Sarajevu 1979. Diplomirala je Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1998. godine radi kao novinarka i urednica za kulturu u vodećim bosanskohercegovačkim medijima, kao što su Federalna televizija i Dnevni Avaz. Za svoj novinarski i spisateljski rad nagrađivana je u BiH i inostranstvu. 2008. godine osnovala je "Zonu", prvu casting/talent agenciju u BiH, koja je danas postala respektabilna agencija u jugoistočnoj Evropi i šire.

STANISLAV BABIĆ

Stanislav Babić rođen je u Zagrebu 1945. Nakon studija ekonomije na zagrebačkom sveučilištu od 1970. do 1989. radio kao direktor predstavničkih tijela programa marketinga za TV Beograd, Titograd i Prištinu u SR Hrvatskoj. 1990. u Beču osniva svoju produkcijsku kuću “Vestaco G.M.B.H.”, a 2001. U Zagrebu osniva TELEFILM d.o.o. Osim marketinških filmova producirao je dokumentarne i igrane filmove.

DEJAN DABIĆ

Rođen je 1970. godine. Urednik je filmskog i video programa u Kulturnom centru Niša (Srbija). Posljednjih 20 godina bio je jedan od glavnih organizatora Filmskog festivala glumačkih postignuća u Nišu. Bio je dugogodišnji urednik filmskog programa televizijske postaje u Nišu-NTV, urednik i voditelj filmskih emisija na KPGT / Nišwille te na radio stanicama u Nišu. Voditelj je i urenik emisije “Kršćanstvo na filmu” na Radio Mariji u Novom Sadu. U sklopu studija animiranog filma 1998. godine kao scenarist i urednik realizirao je dvadesetak kratkih animiranih djela koji su sudjelovali na domaćim i međunarodnim festivalima (“Psi su prevladavali”…). Napisao je scenarij i režirao dokumentarac pod nazivom “Pioniri kinematografije u gradu Nišu”. Član je FIPRESCI-a, međunarodne federacije filmskih kritičara i ASIFA, međunarodne udruge animatora.

SRĐAN SAVIĆ

Rođen je 12. 11. 1973. godine u Nišu, gde je završio gimnaziju „Svetozar Marković. Diplomirao je na Studijskoj grupi za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nišu.
Od 1997. do 2000. bio je zamenik urednika filmskog programa Niške televizije. U julu 2000. prelazi na novoosnovanu TV Global, gde je prvo radio kao urednik, pored ostalog i filmskog programa, a od juna 2003. do oktobra 2005. obavljao i funkciju glavnog i odgovornog urednika. Od novembra 2008. do septembra 2012. bio je direktor Niškog kulturnog centra i Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu – Filmskih susreta, a od jula 2012. do jula 2016. obavljao je dužnost predsednika Gradske opštine Pantelej u Nišu. Od jula 2017. godine je na funkciji v. d. direktora Niškog kulturnog centra. Aktivno se bavi filmskom i povremeno književnom kritikom.

PAVO MARINKOVIĆ

Rođen u Zagrebu 1967. Diplomirao dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Njegovi kazališni komadi, izvedeni u zemlji i inozemstvu višestruko su nagrađeni. 2006. zajedno s Draženom Žarkovićem režirao je dugometražni film «Trešeta» za koji je napisao i scenarij. Film je osvojio 6 međunarodnih i dvije domaće nagrade te bio prikazan na više od 30 međunarodnih festivala. 2009. napisao je i režirao «Ljubavni život domobrana» koji je premijerno prikazan na Pula film festivalu i osvojio 3 Zlatne arene. S uspjehom je prikazan na dosta filmskih festivala, a osvojio je Posebnu nagradu žirija na Worldfest-u u Houstonu. 2013. režirao je dugometražni dokumentarni film «Okupacija, 27. slika» koji je svjetsku premijeru imao na IFF u Karlovy Varyma te bio film otvaranja dokumentarnog programa na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Pavo Marinković trenutno živi u Bukureštu i Zagrebu.