U saradnji sa Akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival koji za cilj ima promociju regionalne filmske umjetnosti sa naznakom na važnost glumačkog poziva, želimo da doprinesemo što boljem razvijanju i afirmaciji mladih autora u današnjem društvu, kao i svijetu filmske industrije.
Mišljenja smo da su Akademijama povjerene sve pedagoške i odgojne metode, kako bi konstantno pružali umjetničkoj sceni i zajednici potpuno educirane mlade autore i glumce, koji će voljeti posao kojim se bave, biti uspješni i u najboljem svjetlu predstavljati sredinu iz koje dolaze. Upravo iz tog razloga želimo da učestvujemo u izgradnji bolje mreže poznanstava glumišta u regiji i nadamo se da ćemo u tome uspjeti.

U nastavku možete pogledati ko su ovogodišnji predavači i šta su teme na koje će predavati:

BORIS ISAKOVIĆ, JASNA ĐURIČIĆ
18. studeni / 14.00

Tema: Otvoreni razgovor sa Borisom i Jasnom

Biografija:
Boris Isaković je rođen u Novom Sadu 14. prosinca 1966. godine. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u kladi prof. Bore Draškovića. Bio je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu gdje je bio prvak drame, te direktor drame, tu je ostvario i brojne glumačke uloge. Igra i u skoro svim pozorištima u Beogradu. Okušao se i kao reditelj, kada je režirao predstavu "Lepotica Linejna" po tekstu irskog pisca Martina Mekdon, u kojoj je i igrao lik Pata Dulija.
Trenutno se bavi pedagoškim radom, profesor je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Biografija:
Jasna Đuričić je rođena u Rumi, 16. travnja 1966. godine. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Branka Pleše. Bila je stalni član Srpskog narodnog pozorišta od 1990. godine, gdje je bila prvakinja drame. Sada je samostalni umjetnik. Ostvarila je brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge. Dobitnica je nagrade Dobričin prsten za 2014. godinu.
Trenutno je profesorica glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. 

ŽARKO LAUŠEVIĆ
18. studeni / 19.00

 Tema: Razgovor sa laureatom

Biografija:
Žarko Laušević je rođen 19. siječnja 1960. godine na Cetinju, Crna Gora. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ostvario vrlo zapažene uloge kao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 1982. godine debituje na filmu, prva uloga u filmu "Progon". Nakon toga niže velike i značajne uloge na filmu i postaje jedno od nezamjenjivih glumačkih lica gdje igra u više od dvadeset filmova i serija. Dobitnik je mnoštva nagrada za svoj autorski rad.

ANTUN VRDOLJAK
19. studeni / 11.30

Tema:

Biografija:
Antun Vrdoljak je rođen 04. lipnja u Imotskom, Hrvatska. Studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Prvi put se pojavljuje na filmu Nikole Tanhofera "Nije bilo uzalud" 1957. godine. U narednom filmu navedenog autora "H-8" 1958. godine stiče veliku slavu. Nakon toga glumi u dvadesetak filmskih ostvarenja, a ulogom u filmu "Rat" Veljka Bulajića postaje ponosni vlasnik Zlatne arene sa festivala u Puli.
Kao reditelj je potpisnik velikog broja filmova i serija.
Ovogodišnji je laureat Mostar Film Festivala i dobitnik nagrade Stablo ljubavi, te mu je i posvećen specijalni program "Retrospektiva" kao svojevrsni omaž njegovom radu.

ALMIR ŠAHINOVIĆ
19. studeni / 14.00

Tema:

Biografija:

Rođen je u Sarajevu, 2. kolovoza 1971. godine.  Producent i CEO Heft produkcije. Filmsko obrazovanje završio na Imaginarnoj filmskoj akademiji u Grožnjan, Hrvatska. 1998. producira prve kratke filmove u BiH, (35mm) 'Put na mjesec' Srđana Vuletića i 'Kraj doba neprijatnosti' Pjera Žalice. Također je radio kao producent dokumentarnih filmova, kazališnih predstava i televizijskih dokumentarnih serija (svaka preko 100 epizoda). Radio u produkcijama filmova 'Dobrodošli u Sarajevo' Michael Winterbottom, 'Savršeni krug' Ademir Kenović, 'Remake' Dino Mustafić itd.

Izvršni producent filmova (35 mm) za područje Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Temporale', 'Racconto di Guerra', 'Oltre il Confine', 'Soldati di Pace', 'Ano Mile', 'Il Delito Gotico','The Way We Played' itd. u koprodukciji s talijanskim, švicarskim, engleskim partnerima kao što su: Rai Uno, Harold srl, Roses Londonu, Peacock Film, Micla Film, Brassen Hussies itd. 

NIKOLA VUKČEVIĆ
20. studeni / 11.30

Tema: ZANATSKI POSTULATI SARADNJE U DRAMSKIM UMJETNOSTIMA

U posljednjih pet godina primjetan je uspjeh sadašnjih i bivših studenata FTV režije FDU Cetinje na regionalnim i svjetskim filmskim festivalima. O metodama školovanja FTV redatelja, te njihovoj saradnji sa glumcima, ali i ostalim saradnicima u dramskim projektima susrešćemo se sa Nikolom Vukčevićem, vanrednim profesorom FTV režije na ovom fakultetu, koji ce nam kroz Masterclass predstaviti temu: ZANATSKI POSTULATI SARADNJE U DRAMSKIM UMJETNOSTIMA: zajednički rad redatelja, glumca, dramskog pisca, producenta i ostalih saradnika na filmskom projektu.

Biografija:

Nikola Vukčević, dipl. filmski, tv i pozorišni reditelj, vanredni profesor na osnovnim i specijalistickim studijima na predmetu Filmska režija I-VIII Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore. Član odbora za film Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Podpredsjednik Savjeta Javnog servisa RTVCG.

Rođen u Titogradu, 1974. godine. Diplomirao je Filmsku, TV i pozorišnu režiju u klasi prof. Vlatka Gilića, kao Student generacije dramskog odsjeka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1998.). U svojstvu reditelja je realizovao sedamdesetak projekata:
-Dva cjelovečernja igrana filma: 'Pogled sa Ajfelovog tornja' (2005., prikazan na tridesetak međunarodnih filmskih festivala i smotri), te - DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA (2014) - zvanični crnogorski kandidat za nagradu Najbolji strani film Američke akademije za film (2015), takodje - prikazan na tridesetak međunarodnih filmskih festivala i smotri.
-Dokumentarnu TV seriju 'Ulice i ljudi' (Prvi program TVCG; 2000-2005.,
25 epizoda),
-Preko trideset namjenskih propagandnih filmskih i TV formi (reklame, namjenski i promo filmovi, muzički spotovi ...) -desetak nagrađivanih pozorišnih predstava.

Sedam sezona je bio umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica, 2003-2010, u dva izborna mandata - odgovoran za preko 25 novopostavljenih pozorišnih projekata u izbornom mandatu.

Izabran u International visitors leadership program američkog State departmenta 2006. (Los Angeles, New York, Washington - studijski boravak). Sa teorijskog aspekta proučavao rediteljsku multimedijalnost u XX vijeku: 1999-2001 (FDU Beograd) i 2005-2010. (AU Novi Sad), sa zvanjem doktora nauka iz oblasti Filmologije.
Na FDU Cetinje angazovan je od 2001. godine.

ZORAN MARKOVIĆ ZONJO
20. studeni / 14.00

Tema:

Biografija:
Zoran Marković Zonjo je rođen 1974. godine na Cetinju. Diplomirani redatelj prve klase fimske i tv režije na Fakultetu dramske umjetnosti Cetinje. "Visoki funkcioner" organizacije The Books of Knjige. U regionalnim muzičkim vodama poznat kao režiser spotova za grupe: Who See, Letu Štuke, Zabranjeno pušenje, Perper i druge.
Prvi dugometražni film mu je "The Books of Knjige: Slučajevi pravde".