Retrospektiva - kinematografija Hercegovine iz arhiva FCS 

Ovaj izbor dokumentarnih filmova iz bogatog kataloga Filmskog centra Sarajevo vodio se idejom predstavljanja publici jednog zaboravljenog dijela prošlosti kinematografije u BiH, a koji bi se mogao nazavati –društvena filmska kronika. Naime, unutar raznovrsnog kataloga dokumentarnog filma nekadašnjih filmskih kuća „Bosna film“, „Studio film“ i „Sutjeska film“  čiji vrhunci pripadaju antologiji evropskog autorskog filma dokumentarnog žanra, filmadžije su periodu 1948-1992. godine sustavno snimale i pratile povjesna događanja u BiH i razvoj zajednice u formama filmskih društvenih kronika.

Naš izbor je ovaj put obuhvatio dio te produkcije koja je pratila ljude, pojave i društvene procese u Hercegovini. Tako će publika u ovom jedinstvenom izboru moći pogledati stare i rijekto viđene filmske zapise o skakačima sa Starog Mosta, kesonicima koji prave stubove za mostove Neretve ispod vode, posljednje zanatlije-stupare u Stocu, ljepotu Kravica i nestale mlinove u tom kraju, neviđene prizore delte Neretve prema Pločama, život seljaka usljed poplava rijeke Trebišnice, te jednu mediteransku priču o ribarima iz našeg prvog susjedstva. Ove dosad manje poznate filmove su režirali i snimali velika imena dokumentarne škole bh. filma poput Gojka Šipovca, Vlatka Filipovića, Mihajla Murke, Hajrudina Šibe Krvavca,  Bakira Tanovića, Nikole Đurđevića,  Suada Mrkonjića i Eduarda Bogdanića.

Zato uživajte u bosansko-hercegovačkom filmskom „National Geograficu“ prije nego što je on  uopće i postojao na globalnom svjetskom nivou i kojem se danas svi divimo. Vratimo pogled malo unatrag i divit ćemo se sami svojoj filmskoj prošlosti.

Jasmin Duraković

Filmski centar Sarajevo

LUKA PLOČE NA DELTI NERETVE (1958)

Režija: Gojko Šipovac

ČOVJEK I NJEGOVA RIJEKA (1959)

Režija: Gojko Šipovac

KESONCI (1965)

Režija: Bakir Tanović

PUNTA VELIKOG MORA (1966)

Režija: Vlatko Filipović

ADMIRAL (1969)

Režija: Meha Fehimović

KOLO ŽIVOTA (1974)

Režija: Suad Mrkonjić

POSLJEDNJI STUPARI (1977)

Režija: Nikola Đurđević