DEJAN DABIĆ / Specijalni član žirija
FILMSKI KRITIČAR

Dejan Dabić je filmski kritičar, autor animiranih filmova, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, a od prošle godine i umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala.

Autor je knjiga „Prohujalo (sa) etrom“ i „Nebo iznad celuloida“ i koautor knjiga „Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“, „Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu“ i „Na talasima animacije“.  U okviru Studija crtanog filma`98, kao scenarista i reditelj, uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima: „Krletka“ je 2002. godine dobila nagradu „YU ASIFE“ na Martovskom festivalu dok su „Odraz“, „Predvodnik“, „Brbljiva kornjača“, „Veština čitanja“ i „Pasje doba“ bili prikazani u zvaničnom takmičarskom programu Martovskog festivala.

 

 

NEDŽAD IBRAHIMOVIĆ / Predsjednik žirija
REDATELJ

Nedžad Ibrahimović, rođen 10. aprila 1958. godine u Tuzli, je bosanskohercegovački književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova. Doktor je književnih nauka (rad o književnoj teoriji dr. Midhata Begića). Postdiplomski studij završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (rad o pripovijednom stvaralaštvu Mirka Kovača). U Holandiji 1996. godine završio je studije na Medija akademiji (Hilversum).

Snimao dokumentarne filmove za holandske TV-kuće. Objavljivao književne i filmske kritike u časopisima: Život, Sineast, Odjek, Bosanska vila, Izraz (Sarajevo) i radio u redakcijama časopisa "Rijek" (Osijek), “Yu-film” (Beograd), Razlika/Differance (Tuzla, gl i odg. urednik).

Zaposlen je kao redovni profesor na Univerzitetu u Tuzli, gdje predaje Historiju filma i Teoriju književnosti. Na University of Washington (Seattle, SAD) predavao južnoslavenski film i južnoslavensku književnost u egzilu.

 

 

ANILA GAJEVIĆ / Član žirija
TALENT AGENTICA

Anila Gajević rođena je u Sarajevu 1979. gdje je diplomirala Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Od 1998. godine radi kao novinar i urednik za kulturu u vodećim bh. medijima kao što su Federalna televizija i “Dnevni avaz” gdje je provela šest posljednjih godina novinarske karijere. Godine 2008. osnovala je „Zonu“, prvu casting i talent agenciju u BiH koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Evropi i šire. Zastupa mnoge respektabilne glumce iz regije na brojnim internacionalnim i filmskim TV projektima. Dobitnica je nagrada „Lady Boss“ Udruženja poduzetnica BiH i “Žena godine” magazina “Ladies In”. Prestižni časopis „Screen International“ uvrstio ju je u vodeće lidere u filmskoj industriji (izbor „Future Leaders: Agents“). Članica je Evropske filmske akademije.

 

BRANKA BEŠEVIĆ GAJIĆ / Član žirija
REDATELJKA

Branka Bešević Gajić je nagrađivana filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, kreativna producentica i scenaristica, završila je studij na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, gdje je magisterijom postala pionir novog žanra na našim prostorima, na Univerzitetu umetnosti, doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnom mediju, pod mentorstvom profesora dr Ivana Pravdića i dr Sonje Marinković, snimila je interaktivni film na temu partnerskog nasilja koji je nagrađen na filmskim festivalima u Bihaću i u Nišu. Kao filmski redatelj ima status samostalnog umjetnika, Udruženja filmskih umjetnika Srbije. Rođena je u Pančevu 1982. godine u SFRJ (sada autonomna pokrajina Vojvodina, Srbija). Ostvarila se kao filmska autorica kako u Srbiji, Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij.  [7]  Debitirala je igranim filmom Lauš o jednom od najtalentiranijih jugoslavenskih glumaca Žarku Lauševiću, koji je nestao s pozornice uslijed jednog zlog vremena usred svog najvećeg profesionalnog uspjeha, a na scenu se vratio nakon dvadeset godina nakon filma Lauš mlade redateljice Branke Bešević Gajić. U filmu sudjeluje preko dvadeset važnih jugoslavenskih imena. Nakon beogradske premijere u Sava centru, film je široko distribuiran u kinima u Hrvatskoj, Srbiji i regiji, praćen festivalskim životom u Americi, Australiji, Južnoj Africi, Rusiji i Kini. Prikazan je u Torontu, New Yorku, Sydneyu, Brisbaneu, Adelaideu, Perthu, Wulagongu, Melbourneu, Canberri, Pekingu, Johannesburgu i Moskvi, gdje je osvojila nagrade i priznanja za režiju i umjetnički doprinos, ali i za hrabrost autora. Članica je “Udruge Tin Ujević”. Sedam godina aktivno sudjeluje u hrvatskoj kulturi. Također je članica Udruženja dramskih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.