U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano osam dugometražnih igranih filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije. 

MATER/ Hrvatska, Srbija, Francuska, Bosna i Hercegovina / 2019. / 95min

Režija:  Jure Pavlović
Scenarij: Jure Pavlović
Uloge: Daria Lorenci, Neva Rosić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković

Kratki sinopsis:

Jasna se vraća kući da se brine o svojoj majci koja je na samrti. Majka, iako nepokretna, i dalje odiše autoritetom nad onima koji je okružuju. 

Kako dani prilaze Jasna sve dublje upada u mrežu mrzovolje iz koje je očajnički pokušava da pobjegne. Da li će se, napokon, suprostaviti majci ili će se izgubiti u njenom tištvenom zagrljaju?

Film „Mater“ je nastao kao hrvatsko- bosanskohergegovačko – srpsko - francuska koprodukcija a bosanskohercegovački producent je Srđan Šarenac, i Novi Film. Distributer filma je Syndicado Film Sales. Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

F20/ Hrvatska / 2018. / 90min

Režija:  Arsen Anton Ostojić
Scenarij: Hrvoje Sadarić
Uloge: Romina Tonković, Filip Mayer, Mladen Vulić, Ksenija Marinković, Alma Prica

Kratki sinopsis:

Ljeto, tulumarenje na Zrću, nova ljubav i kako to izgleda kada sve to krene po zlu. Naslov filma, F20, koji je objašnjen na samom početku filma, a predstavlja dijagnozu za psihički poremećaj, daje naslutiti da ovo nije još jedan tipični hrvatski film. Ovaj fantastični triler s novom, mladom glumačkom postavom dokaz je kako hrvatski film može konkurirati trilerima koje nam svakodnevno serviraju iz inozemstva.

Martina (Romina Tonković) je studentica koja radi na dostavi u pizzeriji sa svojim ocem (Mladen Vulić), što ju dovodi do Filipa (Filip Mayer), povučenog dečka koji svoje dane provodi igrajući Playstation. Nakon što joj otac zabrani odlazak na Zrće sa frendicom Irenom (Lana Ujević), ona svejedno odluči ukrasti ocu novac i otići na Zrće s Filipom.

KONCENTRIŠI SE, BABA / Bosna i Hercegovina / 2020. / 90min

Režija:  Pjer Žalica
Scenarij: Pjer Žalica
Uloge: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Izudin Bajrović, Mira Banjac

Kratki sinopsis:

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Mnogobrojna porodica koja je razbacana po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko groba stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, te na kraju i u dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednjim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je na kraju prevara otkrivena, bilo je već kasno.

MOJ JUTARNJI SMEH / Srbija / 2019. / 94min

Režija:  Marko Đorđević
Scenarij: Marko Đorđević
Uloge: Filip Đurić, Nebojša Glogovac, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Bratislav Slavković

Kratki sinopsis:

Dejan se bliži tridesetoj i još je djevac. Rješenju problema ne pridonosi to što još živi s roditeljima, ocem alkoholičarom i zaštitnički nastrojenom majkom. U nadi da bi se prijateljski odnos s kolegicom s posla mogao razviti u nešto više, on pomoć traži kod lokalnog vidovnjaka. No seansa završi Dejanovim poniženjem i on napokon zaključi da nema što izgubiti. Okuražen tom spoznajom, kreće u misiju da postane svoja osoba.

Ova regionalna komedija očaja nudi zabavan i prisan prikaz čitave jedne generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda.

DNEVNIK DIANE BUDISAVLJEVIĆ / Hrvatska, Srbija / 2019. / 80min

Režija:  Dana Budisavljević
Scenarij: Dana Budisavljević, Jelena Paljan
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Biserka Ipša, Ermin Bravo, Jerko Marčić

Kratki sinopsis:

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana je apelirala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što nitko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća djece! Redateljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

OTAC / Srbija / 2020. / 120min

Režija:  Srdan Golubović
Scenarij: Srdan Golubović, Ognjen Sviličić
Uloge: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Sargin, Izudin Bajrović

Kratki sinopsis:

Drama „Otac“ Srdana Golubovića sinegdoška je slika ruralne Srbije, vanvremenski nestvarne i beznadno udaljene od urbanog središta zemlje. Odatle, s juga, iz te bezimene provincije, do glavnog grada u ovom filmu pješači se danima kao u pradavno doba ili u kakvoj distopijskoj budućnosti. Nikoli Stojkoviću (Goran Bogdan), glavnom i praktički jedinom protagonistu, jer svi ostali pojavljuju se tek epizodno, mladom čovjeku ostarjelih očiju koji jobovski gazi kilometre postapokaliptičnog pejzaža, doista se dogodila apokalipsa i to, gledatelju se bar tako čini, samo njemu, jer dok se njegov skučeni svijet neprekidno urušava, ljudima oko njega životi kao da mirno teku dalje. Proces strukturnog propadanja u Nikolinom slučaju trajno je stanje, njegova nesreća poput kronične bolesti izjeda sve, ali na nju se naviklo jer drugačije ne može, dok ne dođe do toga da su ugrožena djeca, e tad se poduzimaju momentalni, očajnički i ne najracionalniji koraci.

GRUDI / Crna Gora / 2020. / 92min

Režija:  Marija Perović
Scenarij: Vladislava Vojinović
Uloge: Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Mira Banjac, Predrag Bijelac

Kratki sinopsis:

Novi film Marije Perović vodi nas u Nikšić na proslavu 25 godina mature i prati tri drugarice koje se okupljaju ovim povodom. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

GLAS / Hrvatska, Makedonija, Srbija / 2019. / 80min

Režija:  Ognjen Sviličić
Scenarij: Ognjen Sviličić, Marijana Verhoef
Uloge: Franko Jakovčević, Belma Salkunić, Goran Bogdan, Igor Kovač, Josip Lukić, Barbara Vicković

Kratki sinopsis:

Po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.

ODVEDI ME NEGDJE GDJE JE LIJEPO / Nizozemska, Bosna i Hercegovina / 2019. / 91min

Režija:  Ena Sendijarević
Scenarij: Ena Sendijarević
Uloge: Sara Luna Zorić, Lazar Dragojević, Ernad Prnjavorac, Sanja Burić, Jasna Đuričić, Emir Hadžihafizbegović

Kratki sinopsis:

Priča filma je prilično jednostavna, a opet emotivno vrlo složena. Alma, glavni junak filma, odrasla je s majkom u Nizozemskoj, a otac ju je napustio zbog nostalgije prema domovini. Alma iz Nizozemske dolazi u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetila oca kojeg nikada ranije nije upoznala.
Otac je hospitalizovan u malom bh. gradu i ona je odlučila da ga posjeti. Sa letargičnom harizmom Alma slijedi svoje hirove i impulse umjesto bilo kakvih planiranih aktivnosti. U “konfliktu” je s Bosnom, ali joj se sviđaju njene ljepote. Film obiluje romansama i humorom koji prate Almu kroz cijelo putovanje.

MARE / Hrvatska, Švicarska / 2020. / 95min

Režija:  Andrea Štaka
Scenarij: Andrea Štaka
Uloge: Marija Škaričić, Goran Navojec, Mateusz Kosciukiewicz, Mirjana Karanović

Kratki sinopsis:

Iako sa svojim mužem i troje djece tinejdžerskog uzrasta živi kraj aerodroma, Mare nikada nije letjela avionom. Voli svoju porodicu i brine o njima, ali ponekad se osjeća kao stranac u vlastitoj kući. Ko su ti ljudi s kojima živi? Ponekad zuri u avione koji joj prolijeću iznad glave i sanja da promijeni svoj život i otkrije nepoznata mjesta. Mare će svoj život staviti na kušnju kada se u kuću kraj njene useli jedan mladić.