U natjecateljskom programu MoFF-a bit će prikazano 10 dugometražnih igranih filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije. 

NEBESA/ Srbija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina / 2021. / 122min

Režija:  Srđan Dragojević
Scenarij:Srđan Dragojević, Marcel Ayme
Uloge: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Bojan Navojec, Srđan Todorović, Miloš Timotijević, Dejan Aćimović

Kratki sinopsis:

Tri priče o utjecaju triju Božjih čuda, u srednjovjekovnom smislu, koja se događaju junacima filma. Oni žive u postkomunističkom društvu koje nakon pola stoljeća ateizma ponovno uči o kršćanstvu. Današnja su društva poput paganskih iz doba ranog kršćanstva, kada su idoli prethodnog razdoblja, to jeste iz komunizma, koegzistirali s novom religijom. Ovaj živopisni milje, ispunjen praznovjerjem, temeljnim nerazumijevanjem vjere i pretjerivanjima, često stvara komične i tragične situacije u životu šest likova čije sudbine pratimo od 1993. preko 2001. do 2026. godine.

A BILI SMO VAM DOBRI/ Hrvatska, Bosna i Hercegovina / 2021. / 72min

Režija: Branko Schmidt
Scenarij: Sandra Antolić, Ognjen Sviličić, Branko Schmidt
Uloge: Rene Bitorajac, Nela Kocsis, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Paško Vukasović, Goran Navojec

Kratki sinopsis:

Hrvatska 25 godina nakon Domovinskog rata daleko je od ideala nekadašnjih branitelja, sada nezadovoljnika ušutkanih penzijama. Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja. Kako je izgradnja zaustavljena, branitelji zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju prijetnjom plinskim bocama, Specijalcima oružjem. Bivši zapovjednik im obećava drugu lokaciju za Muzej, no opet su izigrani. Mladići koji su stali na stranu branitelja duboko su razočarani odnosom vlasti prema ljudima koji su stvarali Hrvatsku, pa se okreću ekstremnoj desnici.

ZASTOJ / Slovenija, Srbija, Severna Makedonija / 2021. / 87min

Režija:  Vinko Möderndorfer
Scenarij: Vinko Möderndorfer
Uloge: Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Ivo Ban, Benjamin Krnetić, Branko Završan

Kratki sinopsis:

Susret dva bračna para iz različitih društvenih slojeva, koji na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije povežu do kraja života.

LIHVAR / Srbija / 2021. / 122min

Režija:  Nemanja Ćeranić
Scenarij: Strahinja Madžarević
Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Branko Vidaković

Kratki sinopsis:

Mundir (45) je zelenaš, bivši bokser koji se uvek drži svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikome nije dužan. Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna i jedna nesmotrenost ga dovodi u problem sa policijom i kriminalcima. Mundir uspeva da postigne skoro sve stvari koje je planirao toga dana, ali da li je možda nešto propustio? Da li je ostavio neki trag?

TE MRAČNE NOĆI / Francuska, Bosna i Hercegovina / 2021. / 89min

Režija:  Francois Lunel
Scenarij: Francois Lunel
Uloge: Maja Jurić, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić, Boris Ler

Kratki sinopsis:

Opkoljeno Sarajevo, 1993.
Haška ima 28 godina. Voli Elvira, ali njena ljubav prema osmogodišnjem sinu Denisu je jača. Otkako je počeo rat, Denis ima ključnu ulogu u njenom životu. Haška pokušava učiniti svoj svakodnevni život iole normalnim, u jednom kontekstu ludila : opkoljeni grad koji je često granatiran, bez vode i struje. Elvirova smrt na liniji, gdje je bio komandir brigade, bacit će mračnu sjenu na tu prividnu normalnost. Nakon što pronalazi ljubavnu poruku koju je on napisao, na kutiji cigareta, njen život se dramatično mijenja. Odbija se suočiti s istinom i pokušava se svemu sama oduprijeti, ali na kraju odlučuje pobjeći. Majka i sin pokušavaju izgraditi miran život kod ujaka Erola, koji živi u gradu kojeg je zaobišao rat. Taj život “u miru”, u kojem su police prodavnica pune i sve normalno teče, neočekivano je stavlja u emotivnu i psihološku kušnju. Osjeća da je sumnja prati i odluči se vratiti u Sarajevo. Mora otkriti istinu kako bi pronašla smisao svog života.

PO TAMBURI / Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija / 2021. / 85min

Režija:  Stanislav Tomić
Scenarij: Mario Marko Krce, Stanislav Tomić
Uloge: Tijana Pečenčić, Momčilo Otašević, Stjepan Perić, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Neven Aljinović, Nikola Kojo

Kratki sinopsis:

TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave da se natječu na festivalu. Tamburaški sastav Aveti s ravnice putuju na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela Aveti se moraju boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija. Kada konačno stignu kući, suočavaju se s najvećim izazovom.

JEDINI IZLAZ / Srbija / 2021. / 110min

Režija:  Darko Nikolić
Scenarij: Marko Popović
Uloge: Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Milan Čučilović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Janko Popović Volarić, Toni Mihajlovski, Sonja Kolačarić, Jovo Maksić, Boris Komnenić, Andrija Bošković, Klara Hrvanović

Kratki sinopsis:

Šest godina nakon što joj je suprug, čuveni beogradski advokat, stradao u požaru, Ana Kolar dobija informacije, koji dovode u pitanje sve što je mislila da zna o tragediji, ali i o svojoj porodici. Paralelno, iznenadna smrt najboljeg prijatelja njegove kćerke, uvlači inspektora Dejana Štrpca u lanac zločina, koji počinje misteroznim nestankom mlade advokatice od prije šest godina. Dok sve radi protiv njih, dvoje junaka započinju zajedničku potragu za istinom, koja ih suočava sa mrežom laži, ucjena i ubistava, ali i mračnim tajnama iz sopstvene prošlosti.

PUCNJI U MARSEJU / Srbija / 2021. / 74min

Režija:  Gordan Matić
Scenarij: Vladimir Andrić, Gordan Matić
Uloge: Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić,  Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković

Kratki sinopsis:

U Marseju, u Francuskoj, 9. oktobra 1934. godine dogodio se atentat na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

PLAVI CVIJET / Hrvatska, Srbija / 2021. / 85min

Režija:  Zrinko Ogresta
Scenarij: Ivor Martinić, Zrinko Ogresta
Uloge: Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić

Kratki sinopsis:

Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.

VIKEND SA ĆALETOM / Srbija / 2020. / 98min

Režija:  Miroslav Momčilović
Scenarij: Miroslav Momčilović
Uloge: Nenad Jezdić, Katarina Radivojević, Boris Milivojević, Bojan Lazarov, Branko Vidaković, Džej Ramadanovski

Kratki sinopsis:

Sredovječnom bivšem kriminalcu preostalo je malo vremena do smrti jer boluje od raka. Zbog toga odluči, nakon 5 godina, vidjeti svog malodobnog sina i s njim provesti posljednje tjedne života, te ga tom prilikom podučiti načelima za koje smatra da su bitna u životu.