U natjecateljskom programu MOFF-a bit će prikazano deset filmova iz kojih će stručni žiri odabrati najbolje glavne i sporedne glumce te nagraditi najboljeg debitanta. Riječ je o aktualnim filmskim ostvarenjima iz regije. Riječ je o filmovima koji se bave razvodom, životnim odabirima, istinitim događanjima...

GENERAL/ Hrvatska / 2019. / 145min

Režija:  Antun Vrdoljak
Scenarij: Nenad Ivanković, Antun Vrdoljak
Uloge: Goran Višnjić, Mustafa Nadarević, Tarik Filipović, Goran Navojec

Kratki sinopsis

8. prosinca 2005. svjetski su mediji izvijestili kako je uhićen optuženik za ratne zločine, hrvatski general Ante Gotovina.
Sin ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i, ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao Južnu Ameriku gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991., vratio u domovinu.
Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

TAKSI BLUZ / Srbija / 2019. / 88min

Režija: Miroslav Stamatov
Scenarij: Marko Backović, Marko Jocić
Uloge: Andrija Milošević, Milena Predić, Todor Jovanović, Aleksandra Tomić, Nikola Djuričko, Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Boris Komnenić, Nikola Pejaković

Kratki sinopsis
„TAKSI BLUZ“ je romantična komedija. Istovremeno to je šarmantni i uzbudljivi „road movie “. Glavni junak ove priče je Marko (42), simpatični propali dramaturg koji godinama radi kao taksista i čije ćemo avanture pratiti tokom jedne urnebesne noći. Naizgled jedan normalan dan na poslu će se pretvoriti u haos kada se u njegova kola ušunja dečak Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za svojim ocem. Vožnja njih dvojice u taksiju tokom jedne noći će iznedriti gomilu suludih situacija koje će se smenjivati zajedno sa mnoštvom likova koji će prodefilovati kroz taksi kao mušterije.

 

AJVAR / Srbija, Crna Gora / 2019. / 107min

Režija: Ana Maria Rossi
Scenarij: Ana Maria Rossi i Maja Todorović
Uloge: Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Pavle Pekić

Kratki sinopsis
Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vreme živi u Stokholmu. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Vida sumnja da Bane u Beogradu ima ljubavnicu, ali o tome ćuti. Dolaze za praznike u Srbiju, gde se u poznatom okruženju odvija uigrana koreografija koja se mnogo puta ponovila u njihovim gastarbajterskim životima. Ovog Uskrsa se taj zid ćutanja ruši.

KOJA JE OVO DRŽAVA/ Hrvatska, Srbija, Poljska / 2018. / 118min

Režija: Vinko Brešan
Scenarij: Mate Matišić
Uloge: Krešimir Mikić, Lazar Ristovski, Sebastian Cavazza, Goran Bogdan, Goran Navojec, Slaven Knezović

Kratki sinopsis

Film koji najbolje opisuje stanje u državi može biti samo jednog žanra – uz novu komediju apsurda Vinka Brešana zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji. 

Zašto se ministar dobrovoljno zatvorio u ćeliju i sve što ste se bojali saznati o Hrvatskoj otkrit ćete u ovom filmu na najsmješniji način.

ŠAVOVI / Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina / 2019. / 100min

Režija: Miroslav Terzić
Scenarij: Elma Tataragić
Uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić

Kratki sinopsis
Šavovi je priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenario je inspirisan svedočanstvom krojačice iz Beograda, koja već skoro dve decenije traga za svojim „umrlim sinom". Ona se bori protiv bolničke administracije i lekara, policije, sudova i opštinskih funkcionera kako bi dobila ispravnu umrlicu koja bi pružila dokaz gde joj je dete sahranjeno. Nepunih dvadeset godina kasnije, ona veruje da je pronašla svog sina u naselju u predgrađu Beograda.

 

DOPUNSKA NASTAVA/ Hrvatska / 2019. / 101min

Režija: Ivan-Goran Vitez
Scenarij: Ivan-Goran Vitez
Uloge: Anita Matić Delić, Milivoj Beader, Željko Königsknecht, Marko Cindrić, Marina Kostelac

Kratki sinopsis
Bijesni, svježe rastavljeni otac, upada s puškom i tortom u razred svoje devetogodišnje kćeri kako bi zajedno proslavili njen rođendan. Talačku krizu koju ovaj čin izazove u svoje će političke bodove pred skore izbore pokušati pretvoriti aktualni gradonačelnik, ne prežući ni pred jednim rješenjem. Budući da je u razredu i sin mladog policajca, prije nego što se situacija rasplete i njega će se morati nešto pitati.

 

BOG POSTOJI I ZOVE SE PETRUNIJA / Makedonija, Slovenija, Belgija, Hrvatska, Francuska / 2019. / 100min

Režija: Teona Strugar Mitevska
Scenarij: Elma Tataragić, Teona Strugar Mitevska
Uloge: Zorica Stojanovska, Labina Mitevska, Simeon Damevski, Suad Begovski, Stefan Vujišić, Violeta Shapkovska, Xhevdet Jashar, Mario Knezović

Kratki sinopsis
U makedonskom gradu Štipu svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca drveni križ, za kojim skaču stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i Petrunija te ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni jer se žena usudila sudjelovati u njihovu ritualu. Nastaje posvemašnji kaos, no Petrunija ne popušta. 

 

IZMEĐU DANA I NOĆI / Crna Gora, Srbija / 2018. / 77min

Režija: Andro Martinović
Scenarij: Andro Martinović
Uloge: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srdjan Grahovac, Marko Baćović , Jovan Krivokapić, Dubravka Drakić, Danica Ristovski, Mišo Obradović, Mirko Vlahović

Kratki sinopsis
Tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: pred kraj Drugog svjetskog rata, u vrijeme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. U svakoj od priča, otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja sopstvene egzistencije.

 

SIN / Bosna i Hercegovina / 2019. / 106min

Režija: Ines Tanović
Scenarij: Ines Tanović
Uloge: Dino Bajrović, Lidija Kordić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu

Kratki sinopsis
Film "Sin" je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku.

 

POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ / Hrvatska / 2019. / 90min

Režija: Predrag Ličina
Scenarij: Predrag Ličina
Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović

Kratki sinopsis
Prva hrvatska zombi komedija iz budućnosti o suživotu Hrvata, Srba i zombija. U epizodnim ulogama Slovenci i Bosanci, njemački doktor, talijanska aktivistica i američki general.