Žiri natjecateljskog programa 17. MoFF

Naš stručni žiri je tu da bi, iz mnoštva opcija, odabrao najboljeg glavnog glumca i glumicu, najboljeg sporednog glumca i glumicu kao i najboljeg debitanta 17. Mostar Film Festivala. 

Branka Bešević – Gajić

Branka Bešević Gajić je nagrađivana filmska i televizijska redateljica, scenaristica, dramska i audiovizuelna umjetnica, doktor umjetnosti. Rođena je u Pančevu, gdje je svoje prve dramske korake napravila u grupi Milenka Zablaćanskog  u “Ateljeu mladih”. Zatim prelazi u omladinsko beogradsko pozorište “Dadov” gdje ostaje do upisa na akademiju.
Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomskim filmom “Dom anđela” na kojem potpisuje scenario i režiju, koji je nagrađen  nagradom dr. Dejan Kosanović za najbolji diplomski rad na fakultetu. Nastavila je usavršavanje na interdisciplinarnim postdiplomskim studijama i doktorirala je iz oblasti filmske režije, na interaktivnom igranom filmu “Odluka” na temu partnerskog nasilja koji je nakon odbrane na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu razvila u njen prvi dugometražni igrani film sa kojim je osvojila brojne nagrade.
U redovnom je članstvu Evropske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu. Snimila je film “Lauš” o Žarku Lauševiću. Kao filmska redateljica ima status samostalne umjetnice Udruženja filmskih umjetnika Srbije, članica je UFUS AFA ZAŠTITE, takođe je u redovnom članstvu Asocijacije filmskih redatelja Srbije, kao i Udruženja dramskih umjetnika. Živi i radi u Beogradu.

Svaki svoj slobodan trenutak koristi da se posveti prirodi i najviše od svega planinama, osvajanje planina je oduvijek privlačilo–zbog divljenja prema prirodi i fizičkog izazova, posvetila se aktivnom planinarenju u želji da sudjeluje u planinarskim ekspedicijama i tom prilikom primljena je u članstvo prestižnog beogradskog planinarskog društva “Extreme Summit Team” gdje teži ka osvajanju najviših vrhova na svijeta.

Anila Gajević

Anila Gajević rođena je u Sarajevu gdje je diplomirala Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Od 1998. godine radi kao novinar i urednik za kulturu u vodećim bh. medijima kao što su Federalna televizija i “Dnevni avaz”, gdje je provela šest posljednjih godina novinarske karijere. Godine 2008. osnovala je “Zonu”, prvu casting i talent agenciju u BiH koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Evropi i šire. Zastupa mnoge respektabilne glumce iz regije na brojnim internacionalnim i filmskim TV projektima.
Dobitnica je nagrada “Lady Boss” Udruženja poduzetnica BiH i “Žena godine” magazina “Ladies In”. Prestižni časopis “Screen International” uvrstio je među vodeće lidere u filmskoj industriji (Izbor “Feature leaders: Agents”). Članica je Evropske filmske akademije.

Amira Kudumović

Rođena 1987. godine. Diplomirala 2010. godine na Akademiji dramskih umjetnosti, odsjek produkcija (pozorište, film, radio i TV) a magistrirala 2013. godine Kulturnu politiku i menadžment medija. Trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu smjer“ Teorija umjetnosti i medija“. 

U februaru 2013. godine osniva UG “Scena” sa sjedištem u Sarajevu koje je od svog osnivanja pa do danas producent brojnih filmskih i pozorišnih projekata. 

Od oktobra 2010. godine radi na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za produkciju i menadžment u oblasti scenskih umjetnosti.

Član je Udruženja filmskih radnika u BiH i član Evropske filmske Akademije.