Žiri natjecateljskog programa 14. MoFF

Naš stručni žiri je tu da bi, iz mnoštva opcija, odabrao najboljeg glavnog glumca i glumicu, najboljeg sporednog glumca i glumicu kao i najboljeg debitanta 16. Mostar Film Festivala. 

Dejan Dabić

Dejan Dabić je filmski kritičar, autor animiranih filmova, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, a od 2020. i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskog festivala.

Autor je knjiga “Prohujalo (sa) etrom” i “Nebo iznad celuloida” i koautor knjiga “Vodič kroz 40 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu”, “Vodič kroz 50 godina Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu” i “Na talasima animacije”.

U okviru Studija crtanog filma ’98, kao scenatrista i redatelj, uradio je dvadesetak kratkih animiranih ostvarenja, nagrađivanih na domaćim i međunarodnim festivalima. “Krletka” je 2002. godine dobila nagradu”YU ASIFE” na Martovskom festivalu, dok su “Odraz”, “Predvodnik”, “Brbljiva kornjača”, “Veština čitanja” i “Pasje doba” bili prikazani u zvaničnom natjecateljskom programu Martovskog festivala. 

Branka Bešević – Gajić

Branka Bešević Gajić je nagrađivani filmski i televizijski redatelj, dramski i audiovizuelni umjetnik, doktor umjetnosti, kreativni producent i scenarista. Članica je prestižne Evropske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu diplomskim-master filmom “Dom anđela”,  na kojem potpisuje scenario i režiju, postala je pionir forenzičkog trilera. Ostvarila se kao filmski redatelj kako u Srbiji i Hrvatskoj, tako i u kompletnom regionu i širom svijeta, gdje je osvajala nagrade na internacionalnim filmskim festivalima za scenario i režiju.
Doktorski umjetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima, snimila je interaktivni igrani film na temu partnerskog nasilja koji je odbranila na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Kao filmski redatelj ima status samostalnog umjetnika Udruženja filmskih umjetnika Srbije.
Debitovala je filmom “Lauš” koji kroz prizmu tragičnog trenutka osvjetljava najmračnije tajne naše bliske prošlosti i tragedije jednog zlog vremena.
Kao redatelj na televiziji Studio B režirala je jutarnji program: “Beograde, dobro jutro”.  Potpisuje režiju na igranom serijalu: “U apartmanu sa Zoranom i Dejanom”. Zatim rad nastavlja u nezavisnim produkcijama gde potpisuje režiju na dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu “Sveti Mardarije-Vladika bez adrese”. Redatelj je u MS-Film produkciji, gdje potpisuje režiju na na dokumentarnom filmu “Svedočanstva” i igranom filmu “Milojev dar”.

Anila Gajević

Anila Gajević rođena je u Sarajevu gdje je diplomirala Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Od 1998. godine radi kao novinar i urednik za kulturu u vodećim bh. medijima kao što su Federalna televizija i “Dnevni avaz”, gdje je provela šest posljednjih godina novinarske karijere. Godine 2008. osnovala je “Zonu”, prvu casting i talent agenciju u BiH koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Evropi i šire. Zastupa mnoge respektabilne glumce iz regije na brojnim internacionalnim i filmskim TV projektima.
Dobitnica je nagrada “Lady Boss” Udruženja poduzetnica BiH i “Žena godine” magazina “Ladies In”. Prestižni časopis “Screen International” uvrstio je među vodeće lidere u filmskoj industriji (Izbor “Feature leaders: Agents”). Članica je Evropske filmske akademije.