Film „Mater“, dugometražni prvijenac Jure Pavlovića otvorit će četrnaesti Mostar film festival. Ljubitelji filmske čarolije u autokinu će prve večeri imati priliku gledati film koji istražuje kompliciran odnos majke i kćerke.

Očekujem da će film snažno i emotivno pogoditi mnoge gledatelje i da će moći uživati u autentičnom domaćem komadu umjetnosti koji je, s obzirom na dalmatinski duh u filmu, ali i tematici jako blizak gledateljima i na ovom području“, kaže redatelj Pavlović. 

Kćerka Jasna se nakon dugo vremena vraća doma iz svog užurbanog života u Njemačkoj, kako bi se brinula o bolesnoj majci Anki, koja stanuje u malom selu u dolini Neretve. Upravo je zbog majke i njenog autoritativnog i tvrdoglavog ponašanja ranije i otišla u inozemstvo.

Čak i sada kada je prikovana za krevet, majka Anka zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Međutim, posjeta se produžava te na vidjelo počinju izlaziti stare obiteljske tajne koje će ih obje natjerati da preispitaju narušene obiteljske odnose.

Glavne uloge tumače glumice Daria Lorenci Flatz i Neva Rošić. Svjetsku premijeru film je imao na Tallinn Black Nights Film Festivalu krajem prošle godine. Prikazan je i na beogradskom FEST-u, gdje je nagrađen kao najbolji film regije. Na Pula film festivalu dodijeljene su mu tri Zlatne Arene – za glavnu žensku ulogu Dariji Lorenci- Flatz, za oblikovanje zvuka Martinu Semenčiću i za kameru Jani Plećaš, a redatelj Jure Pavlović dobio je nagradu “Breza” za najboljeg debitanta.

Redatelj Jure Pavlović ranije je sa svojim kratkim filmom ‘Piknik’ osvojio europskog ‘Oscara’, prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film.

Podsjećamo, Mostar film festival svečano će biti otvoren u petak, 16. listopada u formi autokina.