Stručni žiri 17. Mostar film festivala kojega čije Branka Bešević Gajić, Anila Gajević i Amira Kudumović odabrat će najbolje glumačke muške i ženske izvedbe, kao i najboljeg debitanta. Najbolji će, kako je to i uobičajeno, iz Mostara ponijeti ‘Stablo ljubavi’, repliku čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića.

Branka Bešević Gajić, srpska je, hrvatska i crnogorska filmska i televizijska redateljica, dramska i audiovizualna umjetnica, doktorica umjetnosti, kreativna producentica i scenaristica. Članica je Europske filmske akademije sa sjedištem u Berlinu. Ostvarila se kao filmska autorica, kako u Hrvatskoj, Srbiji, cijeloj regiji, tako i širom svijeta, gdje je osvajala prestižne nagrade na međunarodnim festivalima za režiju, produkciju i scenarij.

Talent agentica Anila Gajević od 1998. godine radi kao novinarka i urednica za kulturu u vodećim bosanskohercegovačkim medijima. Za svoj novinarski i spisateljski rad nagrađivana je u BiH i inozemstvu. Godine 2008. osnovala je agenciju “Zona”, prvu casting/talent agenciju u BiH, koja je danas postala respektabilna agencija u jugoistočnoj Europi i šire.

Producentica Amira Kudumović jedna je od mlađih producentica u Sarajevu sa zavidnim iskustvom u filmskoj produkciji. Početkom 2013. godine osniva UG ”Scena” sa sjedištem u Sarajevu koje je od svog osnivanja pa do danas producent brojnih filmskih i kazališnih projekata. Od 2010. godine radila je na projektima kao koordinatorica produkcije, izvršna producentica i producentica na raznim kazališnim, filmskim i televizijskim projektima. Članica je Europske filmske akademije.

U filmovima koji će se prikazati u ovogodišnjem natjecateljskom dijelu programa svoje uloge imaju istaknuti glumci: Senad Bašić, Dejan Aćimović, Goran Grgić, Bruna Bebić, Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska, Ksenija Marinković, Izudin Bajrović, Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Oriana Girotto, Ranko Babić, Igor Đorđević, Zorana Bečić, Jelica Kovačević, Andrija Kuzmanović, Adnan Hasković, Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Aida Bukva, Rade Šerbedžija, Maja Jurić, Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović, Robert Pehar i mnogi drugi.

Podsjećamo, Mostar film festival počinje u ponedjeljak, 18. prosinca u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u 20 sati. Program festivala dostupan je na službenim stranicama, a ulaz je besplatan.

Nagrade najboljim glumcima bit će dodijeljene u četvrtak, 21. prosinca u 19.30 sati.