Film ”Bosanski lonac”, redatelja Pave Marinkovića otvorit će sedamnaesto izdanje Mostar film festivala u ponedjeljak, 18. prosinca u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 20 sati.

Gledatelji će od 18. do 21. prosinca, koliko će trajati 17. izdanje Mostar film festivala, moći vidjeti ukupno šest filmskih ostvarenja, u organizaciji Kazališno-filmske udruge ”Oktavijan”.

– Drago nam je da nastavljamo ovu filmsku tradiciju u našem gradu, sad već 17. godinu za redom. S obzirom na to da nam je ovo blagdansko vrijeme darivanja, mi smo odlučili sve naše posjetitelje darovati prigodnim filmovima, tako da je ulaz na ovogodišnje projekcije besplatan –  rečeno je na konferenciji. 

Ravnatelj Mostar film festivala Slaven Knezović rekao je kako je u Bosni i Hercegovini nezahvalno biti producent i uopće se baviti filmom, ali je izrazio zadovoljstvo što, unatoč poteškoćama, festival živi i dalje.

Članica Organizacijskog tima Ana Lasić rekla je da će stručni žiri u sastavu redateljica i scenaristica, doktorica umjetnosti Branka Bešević Gajić, talent agentica Anila Gajević i producentica Amira Kudumović na kraju 17. Izdanja manifestacije najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu “Stablo ljubavi”. 

Radnja domaćeg filma “Bosanski lonac” koji će otvoriti ovogodišnji festival prati Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije, ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa, koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljni povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

U utorak, 19. prosinca u 19 sati, u maloj dvorani prikazat će se film ”Najsretniji čovjek na svijetu”, redateljice Teone Strugar Mitevske u kojem ulogu ima Mostarka Jelena Kordić Kuret. Film govori o Asji, neudatoj ženi u svojim četrdesetim godinama koja živi u Sarajevu.

Iste večeri u 21 sat igra humoristični film ”Nešto slatko”, redatelja Tina Vodopiveca koji govori o karijeri event organizatorice Kaje, koja ‘visi o koncu’ kada Ace Majstorovski, svjetski poznat marketinški guru, propusti let za vrlo bitnu konferenciju.  

Priča o studentu sa sela čiji domaći pekmez postaje hit u velikom gradu, pod nazivom ”Džem od kavijara”, redatelja Ivice Vidanovića, moći će se pogledati u srijedu, 20. prosinca u maloj dvorani u 19 sati.  

”Umri prije smrti”, redatelja Ahmeda Imamovića naziv je filma koji će biti prikazan istu večer u 21 sat, a koji govori o uspješnom ginekologu, koji je cijeli život proživio brinući se samo za sebe.  

Festival će 21. prosinca u maloj dvorani u 20 sati zatvoriti domaći uradak film “Stigme”, redatelja Zdenka Jurilja, a film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja filma smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata.