Nakon devet godina filmske revije, mostarski Dani filma postali su festival posvećen filmskoj glumi. Krenuli smo u vrijeme kada grad na Neretvi nije imao kino-dvoranu, borili smo se s vjetrenjačama i uspjeli upaliti filmsko svjetlo u Mostaru.

Odlučujući se na borbu protiv filmskog mraka, krenuli smo s filmskom revijom, koja je iz uplašenog novorođenčeta, rođenog u gradu bez kina, izrasla u dječaka koji je ostvario svoj san – Imati kino, jer ljubitelja filma i filmske publike u Mostaru ima. No, kakav bi to bio dječak, kad bi prestao sanjati. 

Godinama smo se trudili oživjeti filmski duh u Gradu, publiku pripremiti za projekcije i dovesti dašak filmskog glamura u Mostar. Prve smo godine simbolično ubrali kukuruz kako bismo ga pretvorili u kokice za uživanje u projekcijama, a ove godine se možemo pohvaliti da smo iz revije prerasli u festival i da smo Mostar, doslovno, pretvorili u filmski grad snimivši film 'Mrtve ribe plivaju na leđima'. Ove godine, u natjecateljskom programu, prikazat će se filmska ostvarenja iz regije, a žiri će birati najbolje glumačke izvedbe u kategorijama: najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolja sporedna ženska i muška uloga te najbolji debitant. Nagrađenima će se uručiti nagrade Stablo ljubavi, replike čuvene skulpture akademskog kipara Ljupka Antunovića. 

U ovom izdanju Mostar Film Festivala bit će uvršten i program dokumentarnog  i kratkog filma iz regije te pregled najboljih studentskih filmskih radova s regionalnih akademija/fakulteta filmske umjetnosti.

Vjerujemo kako je ovo samo novi početak. Trudit ćemo se da festival, poput revije, raste iz godine u godinu te da naša publika pamti filmska ostvarenja koja im nudimo, a glumci da, nagrađeni za svoj rad, Mostar zauvijek ponesu u svojim srcima.