COEN HAVER nizozemski je redatelj koji je kod svjetske publike prepoznat, između ostaloga, po svoja dva kratka filma – „BOXCAR“ i višestruko nagrađivani film „MY PIECE OF HAPPINESS“. HAVER trenutno razvija nekoliko novih projekata, čiji je cilj pokrenuti i angažirati svjetsku publiku. Posljednjih nekoliko dana bio je gost 14. Mostar film festivala u čijem je Kratkom dijelu programa prikazan njegov film „BOXCAR“. Imali smo priliku kratko razgovarati o dojmovima.

Razgovarala: Monika Ćubela Savić

Festivalska publika imala je priliku u Mostaru gledati Vaš film „BOXCAR“. Mogu li kratki filmovi ostaviti jak dojam kod gledatelja? 

Mislim da kratki filmovi zaslužuju široku publiku, jer mogu biti vrlo transcendentni. U kratkom vremenu trajanja filma želja mi je bila prenijeti jači emotivni dojam. Što je jasnija dvojba filma, to je veći emocionalni utjecaj.

Oba kratka filma na kojima sam radio bave se LGBTQ temom, ali što je još važnije, to su priče o složenosti ljubavi. „Moj komad sreće“ (My Piece of Happiness) je lakši film i tijekom projekcija sam primijetio da je stekao veći odaziv publike. Dakle, razmišljam da u sljedećem kratkom filmu ponovo pođem za humorističnijim pristupom.

Je li teško u nekoliko minuta publici prenijeti emociju, poruku i cilj filma? 

To ovisi o poruci koju žeite poslati publici. Ja uglavnom volim kratke filmove koji imaju vrlo jasnu priču. Odličan kratki film može me obuzeti na način na koji to rijetko postiže čak i dugometražni igrani film. Za mene nije toliko važna poruka ili cilj filma, već više osjećaj. Još uvijek sam u procesu učenja toga. Film BOXCAR imao je gledatelje mješovitih doživljaja. Neki ga ljudi zaista obožavaju i sukob dva glavna lika ih je emotivno dotaknuo, dok ga drugi nisu previše emotivno doživjeli. Fascinantno mi je zaroniti dublje u takve različite doživljaje.

Na Mostar film festival stigli ste čak iz Nizozemske. Jeste li zadovoljni odazivom publike na projekciju Vašeg filma i njihovim reakcijama? Je li bio vrijedno dolaska? 

Uvijek se nadate i očekujete više, ali sam jako sretan što sam ovdje. Grad je prelijep, okružen sam fantastičnim ljudima i drago mi je što sam upoznao nove prijatelje. Da, bilo je vrijedno svega!

Kakav je Vaš dojam o auto kinu i ideji da festival gledateljima ponudi nešto takvo za vrijeme pandemije? 

Pored manjih tehničkih problema na festivalu, mislim da je urađen jako dobar posao. Ova luda vremena zahtjevaju fleksibilnost i pametne odluke. Ponuditi projekcije filmova u auto kinu bila je jedna od pametnijih odluka organizacijskog tima. 


Nemamo često priliku upoznati redatelja poput Vas. Možemo li uskoro očekivati Vaš novi film i njegovo prikazivanje na Mostar film festivalu? 

Trenutno radim na dokumentarnom filmu koji je smješten u Zapadnoj Bosni. Nadam se da ću jednoga dana taj film moći predstaviti i na mostarskom festivalu.