Organizatori Mostar film festivala – Festivala filmske glume, sa zadovoljstvom najavljuju da će ovogodišnji natjecateljski program početi projekcijom dugometražnog igranog filma „Sam samcat“ jednog od najznačajnijih hrvatskih i regionalnih redatelja, Mostarca Bobe Jelčića.

„Sve što dođe u instituciju podložno je ispitivanju“ replika je socijalne radnice u filmu „Sam samcat“ redatelja Bobe Jelčića koji se u najkraćem posvetio temi nastavka života nakon razvoda braka i činjenici da dinamika viđanja razvedenih roditelja s vlastitim djetetom postaje predmet pravomoćnih odluka, a ne stvar emocija i potrebe. 

Intimna priča u prepoznatljivom Jelčićevom maniru svjetsku premijeru imala je u okviru Natjecateljskog programa 24. Sarajevo Film Festivala. Rakan Rushaidat, Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov i Vanesa Glođo uz djevojčicu Leu Breyer samo su dio vrhunske glumačke podjele u ovom filmu. A kompleksnu strukturu važne intimne priče i ovoga puta kao i u „Obrani i zaštiti“ prati kamera Erola Zubčevića. Daleko od podilaženja ukusu najšire publike i eventualnih žirija, Jelčić je još jednom pokazao kako jedino ima smisla pisati i snimati o onome što nas se uistinu tiče. 

Vjerujući s razlogom kako je autentičnost važan faktor za pričanje bilo koje priče, autor je još jednom uspio snimiti film koji dodiruje prostore u kojima svi živimo, uz svjesnu namjeru izbjegavanja okrivljavanja bilo koje „strane u sukobu“, želeći naprosto prikazati stvari onakvima kakve jesu, kao što to dosljedno čini u cjelokupnom autorskom opusu, bez obzira na to je li riječ o filmu ili kazalištu.

U filmu „Sam samcat“ pratimo dvije obiteljske priče, jednu o obitelji glavnog junaka koja u službenom smislu više ne postoji jer su se supružnici rastali i drugu koja se tek treba formirati. Kod obje obitelji srećemo probleme na različitim razinama, naročito onda kada okruženje navodno nastoji pomoći onima koji/e su ugroženi/e.

Zato je Bobo Jelčić nakon svjetske premijere između ostalog kazao kako misli da se „najveća čovjekova samoća može dogoditi unutar neke prijateljske atmosfere“.

Za razliku od dominantnog mačo prikazivanja muškaraca u balkanskom i ne samo balkanskom filmu, kod redatelja Bobe Jelčića u filmu „Sam samcat“ srećemo jednog ogoljenog muškarca, glavnog junaka, koji je spreman zaplakati onda kada se nalazi u situacijama koje je teško premostiti. Ovime redatelj Jelčić nastavlja dekonstrukciju patrijarhata započetu u njegovom prethodnom izuzetno uspješnom ostvarenju „Obrana i zaštita“.

Znajući da je najvažnije napraviti film koji komunicira s publikom i otvoriti pitanja koja će publici biti važna, autor je krenuvši od onoga njemu važnog, uspio napraviti film koji će nas sve dotaći. Jer kada se odmaknemo od globalnih briga i naših posttranzicijskih tegoba, ostaje ono nepromjenjivo unutar svakog sustava i vremena. A to je čovjek, njegove emocije, odnos i komunikacija s bližnjima, roditeljstvo kao jedna od velikih tema i prekid emotivnog odnosa kao jedna od najbolnijih točaka u intimnoj povijesti svakog pojedinca.

Film „Sam samcat“ kojim se otvara natjecateljski program Mostar film festivala bit će prikazan 27.11. 2018. godine u 18:30h.