Film „Balkanika“, redatelja Marina Mamuze, kojega je radila kazališno-filmska udruga Oktavijan, otvorit će 16. izdanje Mostar film festivala u petak, 11. studenoga u 20 sati u Hrvatskome domu herceg Stjepan Kosača.

Riječ je o krimi drami s elementima komedije iz natjecateljskog dijela programa koja prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored „Balkanike“, u ovom dijelu programa bit će prikazano još jedanaest filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije i to: „Švedsko srce moje majke“, „Heroji“, „Jahači“, „4:2“, „Zbornica“, „Stric“, „Praznik praznine“, „Baci se na pod“, „Divljaci“, „Nekad smo bili ljudi“ i „Vučje bobice“.

Ovogodišnji stručni žiri čine Dejan Dabić, filmski kritičar, autor animiranih filmova i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, dr. sc. Branka Bešević Gajić, nagrađivana filmska i televizijska redateljica, umjetnica, producentica i scenaristica te Anila Gajević, osnivačica prve casting i talent agencije u BiH „Zona“ koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Europi i šire. Oni će najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu Mostar film festivala „Stablo ljubavi“.

U dokumentarnom dijelu programa bit će prikazano šest ostarenja: „Glumčina“, „To je Toma“, „Pjevaj mi pjesmu“, „Sarajevo Safari“, „Evo sada vidiš da može“, „Uskrs, grad i rokenrol“.

Tri kratka filma upotpunit će ovogodišnji festival. Riječ je o filmovima „Olga“, „Majka“ i „Do dna“.

Nezaobilazan dio Mostar film festivala su studentski filmovi gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banja Luke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada. U suradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvitku i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije.

Zbog toga su masterclass radionice sigurno jedan od najspecifičnijih programa na festivalu, koji je zamišljen kao radionica u kojoj bi respektabilni glumci iz regije čiji su filmovi u natjecateljskom programu festivala, te uvaženi filmski profesionalci radili u grupama s odabranim studentima glume na tehnikama glume, te svim profesionalnim aspektima glumačkog poziva – poručili su organizatori.

Ovogodišnji masterclass predavači su glumac, redatelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

Promocija monografije o Nedi Arnerić „Čarobna melanholija”, autorice Anite Panić bit će održana u okviru festivala, u subotu 12. studenoga u 17 sati i 30 minuta u maloj dvorani HD HSK. Ovo je njezina treća monografija nakon onih o glumcima Petru Kralju (1941-2011) i Mileni Dravić (1940-2018). Arnerić je glumila u više od stotinu filmova, 40 predstava i ostvarila je međunarodnu karijeru. Igrala je u Italiji, u Francuskoj i Americi.

Mostar film festival i ove godine okuplja vrijedne zaljubljenike u filmsku umjetnost, stoga pozivaju mlade da se priključe i postanu dio volonterske ekipe.

Na poziv se mogu javiti svi zainteresirani za timski rad, filmsku umjetnost i dobru zabavu. Nudimo mogućnost besplatnog gledanja filmova u slobodno vrijeme, obroke, službene majice, te preporuke za daljnje angažmane na budućim festivalima, kao i potvrdu o volontiranju – poručili su organizatori.

Prodaja ulaznica za 16. Mostar film festivala počinje u subotu, 12. studenoga 2022. godine u Kosači.
Radno vrijeme BoxOffice-a je svakog dana festivala od 15 do 20 sati.
Mostar film festival će ove godine trajati do utorka, 15. studenoga.