Mostar film festival u svome 16. izdanju predstavlja dvanaest filmova natjecateljskog dijela programa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Festival će otvoriti film „Balkanika“ redatelja Marina Mamuze koji prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Do zapleta dolazi kada se švercer zaljubi u migranticu Laylu. Ova krimi drama s elementima komedija neće vas ostaviti ravnodušnima.

Vučje bobice“ redatelja Sretena Jovanovića filmska je priča koja oslikava stalne napore četvoročlane obitelji da odgovori na brojne izazove modernog života u gradu, ujedno prikazujući i težnju onih mlađih članova da rješenje svega pronađu u smirenijem seoskom okruženju. Anđa, koja boluje od astme, i njen brat Aleksa pokušavaju pronaći svoj put do sreće. Oni se odlučuju za bijeg na selo, kada sve postaje jedna avantura, puna neizvjesnosti i neočekivanih obrta.

U ovom dijelu programa predstavit će se i film „Nekad smo bili ljudi“, redatelja Gorana Vojnovića. Leo je Talijan koji živi u Sloveniji. Vučko je Bosanac koji je kao dijete izbjegao u Sloveniju. Leo ostaje u Sloveniji zbog bivše supruge Tanje i sina Luke, u nadi da će ponovno postati obitelj. Kad banka odbije obećani kredit za obnovu restorana, Leo i Vučko prisiljeni su prihvatiti ponudu prevaranta Giannija. Moraju ukrasti njegov kamion kako bi Gianni mogao pokupiti novac od osiguranja. No umjesto Giannijevog kamiona, Leo i Vučka ukradu kamion pun izbjeglica. Kako bi riješili svoje financijske probleme, odlučuju ih prodati.

Redatelj Dario Lonjak donosi film „Divljaci“ koji prikazuje likove Zolju, Jasmina i Malog koji su krenuli u pljačku benzinske postaje kako bi došli do novca za put na finale Svjetskog nogometnog prvenstva. Bježeći od policije, prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom i zalutaju u teroristički kamp u šumi.

Baci se na pod“, redateljice Nine Violoć prati posljednjih pola sata braka. Kroz perspektive žene, muža i njihovog šestogodišnjeg djeteta, gdje se stvarnost isprepliće s lutkarskom igrom, učimo o njihovim vlastitim istinama, postajući manje sigurni u svoju početnu prosudbu karaktera.

Film „Praznik praznine“ Jasmina Durakovića priča priču o sredovječnom Sadi koji napušta ženu i obitelj nadajući se novom životu. Jedino što nosi sa sobom u novi stan su knjige. No ubrzo shvaća da mu nedostaju neke važne knjige. Pronalazi bilježnicu s popisom dužnika njegovih knjiga i počinje potragu za tim ljudima i knjigama. U isto vrijeme događaju mu se i druge važne stvari, ostaje bez posla u muzeju, ali i upoznaje studenticu koja živi u zgradi u kojoj se nalazi. S njom ulazi u neobičan ljubavno-seksualni odnos.

Čini se da je radnja filma „Stric“ smještena u Jugoslaviju kasnih 1980-ih, dok obitelj dočekuje svog voljenog ujaka koji se vratio kući iz Njemačke za blagdane. Ponovno okupljena obitelj uživa u božićnom ručku sve dok ne počne zvoniti pametni telefon. Znak je to da nisu osamdesete, nije ni božićno vrijeme, a ne može se samo servirana purica rezati nožem – može i napetost.  Redatelji ovoga filma su David Kapac i Andrija Mardešić.

U filmu „Zbornica“, redateljice Sonje Tarokić nova školska savjetnica pokušava ostati izvan dinamike moći koju nameću ravnateljica, učitelji i roditelji.

Ljubavnu priču s putovanja iza finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske u Moskvi, Rusija, 15. srpnja 2018. donosi film „4:2“ redatelja Angela Jurkasa.

Film „Jahači“, redatelja Dominika Menceja smješten je u Sloveniji, proljeće 1999. Dva prijatelja iz malog sela odluče svoje mopede preurediti u čopere i krenuti na putovanje. Tražeći slobodu i ljubav putuju kroz snove prošlosti i vizije budućnosti. Vođeni ludim porivima i progonjeni konzervativnim kalupima tradicije, počinju vjerovati i shvaćati stvari koje su prije bile nezamislive. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku, dvije države koje su se tek otcijepile od Jugoslavije, društvo im prave mlada odbjegla žena tajanstvene prošlosti i stari motorist koji je obišao svijet u potrazi za slobodom, ali je još nije pronašao.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazana dva filma natjecateljskog dijela programa „Heroij“ i „Švedsko srce moje majke“.

Film „Heroji“, redatelja Gorana Nikolića donosi priču u kojoj, na povratku kući iz bitke, ratnik spašava Divljeg Dečaka od turskih bandita i oni nastavljaju put zajedno. Ovo neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom emotivnih, ali i komičnih trenutaka. Smještena u srednjevekovnoj Srbiji poslije Boja na Kosovu, ovo je priča o svim onim “malim” herojima koji nisu opjevani u epskim pesmama i o kojima se nije pisalo u knjigama.

Majka, riječ u koju staje neizmjerna hrabrost, osmijeh koji nasmije i najtužnija lica, priča koja gane i najtvrđa srca. Redatelj Adis Bakrač na 16. MOFF-u predstavlja film „Švedsko srce moje majke“.

Ulaznice za filmove natjecateljskog dijela programa moguće je nabaviti po cijeni od 5KM u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača svakim danom festivala od 16:30 sati.

VIP pass propusnice za studete i učenike osnovnih i srednjih škola omogućuju ulaz na projekcije svih filmova, a dostupne su po cijeni od 10KM.

Festival će početi u petak, 11. studenoga i trajat će do utorka, 15. studenoga.