Mostar film festival ove godine predstavlja šest filmskih ostvarenja u dokumentarnom dijelu programa koji će biti prikazani u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače.

Dokumentarni film Vladimira Ristića “Glumčina” donosi priču o srpskom glumcu Zoranu Radmiloviću koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća svojim jedinstvenim darom i ostavio neizbrisiv trag u povijesti srpskog teatra i kinematografije.

Ristić na Mostar film festivalu predstavlja i dokumentarni film „To je Toma“ koji obiluje mnogim ekskluzivnim i nikad viđenim fotografijama, audio i video snimcima iz dugogodišnje karijere pjevača narodne glazde Tome Zdravkovića. Snimanje je počelo u Crnoj Gori, a nastavljeno je u Beogradu, Tetovu, Leskovcu, Sarajevu, Nišu, Pečenjevcu i Aleksincu.

Dokumentarac slovenskog redatelja Mirana Zupaniča „Pjevaj mi pjesmu“ priča je o slovensko kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja. Film prati razvoj njegovog autentičnog umjetničkog pristupa, kao i širi kulturni kontekst unutar kojeg Kreslin djeluje već 40 godina.

Zupanič također predstavlja „Sarajevo Safari“, dokumentarni film koji se bavi optužbama da su bogati stranci plaćali kako bi pucali na civile u opkoljenom Sarajevu.

Festival glazbenog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam počeo je s radom 2016. i od tada je partner Mostar film festivalu na kojemu i ove godine predstavlja dva filma.

„Evo sada vidiš da može“ film je Slobodana Simojlovića o povijesti grupe Električni orgazam i jedan je od najambicioznijih poduhvata kada je riječ o kinematografskom obrađivanju RNR povijesti u Srbiji. Film dokumentira 40 godina rada Električnog orgazma na vrhunski produkcijski način.

„Uskrs, grad i rokenrol“ redatelja Ivana Velisaljevića dokumentarni je film o najstarijem RNR festivalu u gradu: Uskršnjem rok maratonu. Ovaj film osvojio je nagradu publike na Dok’n’Ritam festivalu u konkurenciji od 23 filma.

Raspored emitiranja filmova dostupan je na web stranici www.moff.ba. Ulaz je slobodan!