Filmom natjecateljskog dijela programa „Balkanika“, redatelja Marina Mamuze u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača svečano je otvoren 16. Mostar film festival – festival filmske glume.

Prigodnim obraćanjem, ravnatelj festivala Slaven Knezović podsjetio je kako je kazališno-filmska udruga Oktavijan u svojih 16 godina postojanja, osim organizacije festivala, priredila i tri dugometražna igrana filma u kojima su većinski producenti te pet koprodukcija.

– Osam filmova imamo iza sebe. Pokazali smo koliko možemo i postali smo zamajac i glavni kotač filmske industrije u Hercegovini – naglasio je Knezović.

Potom je dodao kako netko prilikom svoga rada otkrije naftu, netko plin, dok je on otkrio iznimno talentiranu ekipu iz Livna.

– Ponovno otvaramo festival domaćim filmom koji je nastao rukama naših talentiranih ljudi. Nastavit ćemo u tom smjeru i s organizacijom festivala i sa snimanjem filmova – istaknuo je ravnatelj festivala.

Miroslav Landeka uime Gradske uprave Mostara podsjetio je kako je Mostar od samog početka stajao iza Mostar film festivala, i financijski i logistički, te kako je festival jedan od pokazatelja da je ovaj grad uistinu prijestolnica kulture.

Uoči projekcije filma redatelj „Balkanike“ Marin Mamuza je podvukao kako je svih godina festivala dolazio s bratom gledati filmove, glumce i njihov rad.

– Dočekali smo i taj dan da naš film otvori festival. Puno ljubavi i energije smo utkali u ovaj film i iskreno vjerujem da ćete uživati – zaključio je Mamuza.

Mostar film festival ove će godine trajati do utorka, 15. studenoga kada će najboljim glumcima biti uručene nagrade „Stablo ljubavi“. U petodnevnom izdanju bit će prikazano 12 filmova natjecateljskog dijela programa, 6 dokumentarnog, 10 studentskog programa te 3 kratka filma.

Kao popratni festival organizatori su ove godine najavili masterclass radionice koje će voditi filmski i kazališni glumac, redatelj i producent Dejan Aćimović, kroz suradnju s istaknutim glumcima Brankom Jankovićem i Nives Ivanković. U okviru festivala bit će promovirana monografija o Nedi Arnerić „Čarobna melanholija“, autorice Anite Panić.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, osim ulaza na projekcije filmova natjecateljskog dijela programa gdje se jedna ulaznica može nabaviti po cijeni od 5 KM u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača od 16 do 21 sat.