Treći dan 16. izdanja Mostar film festivala donosi tri kratka filma koja će se prikazati u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Film „Olga“, redatelja Vladimira Ristića počet će u 15 sati. Redatelji Rasit Gorgulu i Amira Kudumović predstavljaju film „Majka“ u 15:30 sati. „Do dna“ film je redatelja Mateja Matijevića koji će igrati u 16 sati.

U natjecateljskom dijelu programa danas će se predstaviti filmovi „Baci se na pod“ u 17 sati, „Praznik praznine“ u 19 sati te „Stric“ u 21 sat. Projekcije će se prikazivati u velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

„Baci se na pod“, redateljice Nine Violoć prati posljednjih pola sata braka. Kroz perspektive žene, muža i njihovog šestogodišnjeg djeteta, gdje se stvarnost isprepliće s lutkarskom igrom, učimo o njihovim vlastitim istinama, postajući manje sigurni u svoju početnu prosudbu karaktera.

Film „Praznik praznine“ Jasmina Durakovića priča priču o sredovječnom Sadi koji napušta ženu i obitelj nadajući se novom životu. Jedino što nosi sa sobom u novi stan su knjige. No ubrzo shvaća da mu nedostaju neke važne knjige. Pronalazi bilježnicu s popisom dužnika njegovih knjiga i počinje potragu za tim ljudima i knjigama. U isto vrijeme događaju mu se i druge važne stvari, ostaje bez posla u muzeju, ali i upoznaje studenticu koja živi u zgradi u kojoj se nalazi. S njom ulazi u neobičan ljubavno-seksualni odnos.

Čini se da je radnja filma „Stric“ smještena u Jugoslaviju kasnih 1980-ih, dok obitelj dočekuje svog voljenog ujaka koji se vratio kući iz Njemačke za blagdane. Ponovno okupljena obitelj uživa u božićnom ručku sve dok ne počne zvoniti pametni telefon. Znak je to da nisu osamdesete, nije ni božićno vrijeme, a ne može se samo servirana purica rezati nožem – može i napetost.  Redatelji ovoga filma su David Kapac i Andrija Mardešić.

Dodatni sadržaj

Danas će se održati drugi dio masterclass radionice „Gluma pred kamerom“ u 11 sati kojoj će se, pored glumca, redatelja i producenta Dejana Aćimovića i glumca Branka Jankovića , pridružiti i istaknuta glumica Nives Ivanković.

Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan, osim ulaza na projekcije filmova natjecateljskog dijela programa gdje se jedna ulaznica može nabaviti po cijeni od 5 KM u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača od 16 do 21 sat. VIP pass propusnica za sve projekcije dostupna je po cijeni od 10 KM.