Monografija o Nedi Arnerić pod nazivom „Čarobna melanholija“, autorice Anite Panić predstavljena je u okviru 16. Mostar film festivala u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosače.

Nakon objavljene dvije monografije „Kralj“ i „Milena Dravić ili ključ snova“, autorica je, kako kaže, željela objaviti monografiju o nekome tko je svojim stvaralaštvom obilježio srpsku filmsku umjetnost.

Dodala je kako je Nedu Arnerić poznavala od ranije i bila dobro upoznata s njezinim bogatim opusom u domaćoj, ali i svjetskoj kinematografiji. Ova glumica ipak je donijela odluku da joj ne treba veliki novac i svjetska slava, već se opredijelila da ostane u svojoj zemlji. Željela je igrati karakterne uloge, kako bi na pravi način pokazala svoj talent. I uspjela je u tomu. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno djelo „Pavle Vuisić“, bile su dokaz njezine glumačke posvećenosti.

U osam poglavlja, autorica Panić je dočarala život glumice koja je prvu ulogu dobila sa samo 13 godina u filmu „San“ kod Puriše Đorđevića. Autorica je istaknula kako je Neda tada samouvjereno vladala kadrom, dok ju je kamera obožavala. Već s 15 godina u tinejdžerskom hitu „Višnja na Tašmajdanu“ Neda je postala prava domaća zvijezda.

Panić smatra kako monografiju uzbudljivom čine svjedočenja Nedinih kolega s kojima je dijelila kadar u mogobrojnim filmovima, na kazališnoj sceni ili prilikom nastupa u televizijskim serijama filmovima.

Neda Arnerić, u karijeri dugoj skoro pola stoljeća, odigrala je uloge u četrdest kazališnih predstava i preko stotinu filmova. Njezin glumački talent i karizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo uslijedila i njezina međunarodna karijera. Bila je diplomirani povijesničar umjetnosti i s velikim uspjehom je vodila galeriju „Atrium“ u
centru Beograda, punih 15 godina, realizirajući izložbe afirmiranih umjetnika.

Monografija „Čarobna melanolija“ priča je o velikoj zvijezdi tužnih očiju, čudu od djeteta, ženi velike energije i velike patnje, o ženi satkanoj od nježnosti, sofisticiranosti plemićkog porijekla i velike ljubavi prema ljudima. Ova luksuzna monografija u tvrdom povezu sadrži oko 300 fotografija.

Izdavač monografije o Nedi Arnerić je Filmski centar Srbije.