U velikoj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača u ponedjeljak će biti prikazana tri filma natjecateljskog dijela programa. Film „Zbornica“ najavljen je za 17 sati, film „4:2“ za 19 sati, dok će film „Jahači“ igrati u 21 sat.

U filmu „Zbornica“, redateljice Sonje Tarokić nova školska savjetnica pokušava ostati izvan dinamike moći koju nameću ravnateljica, učitelji i roditelji.

Ljubavnu priču s putovanja iza finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske u Moskvi, Rusija, 15. srpnja 2018. donosi film „4:2“ redatelja Angela Jurkasa.

Film „Jahači“, redatelja Dominika Menceja smješten je u Sloveniji, proljeće 1999. Dva prijatelja iz malog sela odluče svoje mopede preurediti u čopere i krenuti na putovanje. Tražeći slobodu i ljubav putuju kroz snove prošlosti i vizije budućnosti.

Dokumentarni program donosi dva filma koja će se prikazati u maloj dvorani Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

Dokumentarac slovenskog redatelja Mirana Zupaniča „Pjevaj mi pjesmu“ bit će prikazan u 15 sati. Priča je to o slovensko kultnom folk rock glazbeniku Vladi Kreslinu čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog glazbenog izričaja. Film prati razvoj njegovog autentičnog umjetničkog pristupa, kao i širi kulturni kontekst unutar kojeg Kreslin djeluje već 40 godina.

Zupanič također predstavlja „Sarajevo Safari“ u 17 sati, dokumentarni film koji se bavi optužbama da su bogati stranci plaćali kako bi pucali na civile u opkoljenom Sarajevu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bit će prikazano 10 studentskih filmova od 13 do 17 sati.

Filmove „19:30“, „Mir“, „Pismo ili glava“, „Šetočine“, „U koliko krećemo sjutra“ i „Utvare“ predstavit će studenti s Fakulteta dramskih umjetnosti (Univerzitet Crne Gore) iz Cetinja.

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci donose filmove „Talog“, „Kad zaboraviš juli“, „Kišni dječak“ i „Koraci“.

Ulaz na dokumentarni i studentski dio programa je besplatan!