Priznanje za najbolju glavnu žensku ulogu na 16. Mostar film festivalu otišlo je u ruke Fakete Salihbegović – Avdagić za ulogu u filmu „Švedsko srce moje majke“, dok je nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala Stojanu Matavulju za ulogu u filmu „Zbornica“. Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je Nives Ivanković u filmu „Zbornica“, a najbolji sporedni glumac je Mirsad Tuka u filmu „Praznik praznine“. Specijalno priznanje dobio je Dejan Aćimović za ulogu u filmu „Divljaci“.

O tomu je odlučio stručni žiri kojega su činili filmski kritičar Dejan Dabić, osnivačica casting agencije Anila Gajević, ali i Branka Bešević Gajić, redateljica i producentica koja nam je kazala kako je osnovni kriterij za nagradu bila kvaliteta glumačke igre.

– Teško je biti u žiriju jer smo ove godine imali težak zadatak. Gledali smo 12 igranih, dugometražnih filmova u natjecateljskom programu i isključivo smo ocjenjivali filmsku glumu. Mi prije svega donosimo poštene nagrade i ovdje nema nikakvih protekcija – poručila je ona.

Bešević Gajić je naglasila kako su ovogodišnje filmske uloge bile sjajne, navodeći kako su umjesto debitanta odlučili dodijeliti specijalno priznanje Dejanu Aćimoviću. Pojasnila je kako je vjerski fanatizam lika Envera zanimljivo dat u kontekstu mješavine žanrova u filmu “Divljaci” i predstavlja prava malu glumačku studiju Dejana Aćimovića.

– Ove godine velika je konkurencija bila u sporednim i muškim i ženskim ulogama. Efektnim glumačkim sredstvima, Mirsad Tuka ostvario je nezaboravni lik Zlatka u filmu „Praznik praznine“. S druge strane, Nives Ivanković je jedan autentični  dramski karakter obojila svojim glumačkim šarmom – navela je Branka Bešević Gajić.

Ističe kako je teško donositi odluke o najboljima jer će uvijek netko biti nesretan ili nezadovoljan, ali napominje kako je to posao u kojemu treba ustrajati i ostati profesionalac.

– Ovaj je festival prerastao u ozbiljnu manifestaciju i nagrade se ne dodjeljuju tako lako. To je festival filmske glume, ali presudne su nijanse – dodala je ona.

Redateljica se prisjetila kako je dijelom Mostar film festivala već sedam godina.

– Na Mostar film festivalu sam odrasla kao osoba, kao profesionalac. Tu sam upoznala mnoge ljude, ostvarila brojne kontakte i krenula u realizaciju brojnih djela kao što je sada, na primjer, „Operacija Kerber“, moj novi igrani dugometražni film – poručila je.

Na kraju je naglasila kako ovaj film radi u produkciji s Udruženjem stvaralaca filma iz Novog Pazara te u koprodukciji s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom zbog čega je izrazito ponosna.