MOSTAR, 27. studenoga (FENA) – Casting i talent agencija “Zona” prva je i jedina agencije u Bosni i Hercegovini te jedna od vodećih agencija u regiji koja zastupa glumačke zvijezde, ali i mlade talente iz nekoliko zemalja.

Za potrebe domaćih produkcija ova agencija bavi se i organizacijom castinga za glumce i statiste. Osnovana je 2008. godine u Sarajevu, a bavi se zastupanjem glumaca iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije ali i Italije, Rumunjske, Njemačke i Turske.

Osnivačica i ravnateljica agencije Anila Gajević za Fenu je kazala kako naša zemlja ima brojne talente u svim sferama filmske industrije, počevši od mladih redatelja i scenarista, pa sve do glumaca s kojima radi.

Agencija „Zona“ je, osim radu s istaknutim glumcima, posvećena i otkrivanju mladih talenata. Upravo sada se u Istanbulu nalazi mlada glumica koja je još uvijek studentica, dok smo u ovoj godini radili s još jednim mladim studentom. Uvijek nastojimo dati šansu mladim glumcima da se pojave na setovima, i onim internacionalnim, kako bi se upoznali s drugim filmskim setovima koji su malo drugačiji od produkcijskih uvjeta kakve imamo u regiji – kazala je Gajević.


Glumci „Zone“ igrali su u brojnim projektima domaće, regionalne, europske i američke produkcije od kojih se izdvajaju svjetski blockbusteri „Mission Impossible: Ghost Protocol“, „Skyfall“, „Snowpiercer“, „Child 44“, „The November Man“, kao i europski hitovi poput „Twice Born“, „In Order of Dissapearance“, „Shanghai Gypsy“, „Halimin put“. Njihove glumce publika također može vidjeti i u popularnim televizijskim serijama.

Imala sam puno sreće na samom početku sresti važne ljude iz castinga koji su prepoznali tada naše talente koji su dobili prve velike uloge u globalnim, svjetskim produkcijama i onda se ta priča nastavila širiti prirodnom uzlaznom putanjom – otkrila je ona izrazivši zadovoljstvo što agencija danas okuplja veliki broj glumaca, ne samo iz regije, nego i iz drugih zemalja. Anila Gajević ove je godine četvrti put bila članica stručnog žirija Mostar film festivala koji svake nagrađuje najbolja glumačka ostvarenja.

Jako se dobro osjećam na festivalu zbog čega se tu vraćam svake godine. S obzirom na moju profesiju, moram istaknuti kako ovaj festival čini posebnim to što je riječ o festivalu filmske glume koji nagrađuje glumce. Svake godine od desetak i više filmova imamo veliki broj sjajnih uloga – dodala je ona.


Gajević napominje kako je riječ o filmovima koji su isključivo iz regije što je posebno raduje jer tako može vidjeti glumce koje do sada nije imala priliku gledati u filmovima.

Jedna velika vrijednost Mostar film festivala su radionice za studente glumačkih akademija iz regije. Nekoliko godina sam se i sama sretala s njima na radionicama. Mislim da je to za buduće glumce jako korisno jer se međusobno upoznaju i onda imaju priliku od poznatih glumaca učiti i s njima prolaziti kroz praktične radionice – smatra ona.


Osnivačica casting agencije na kraju se osvrnula na ovogodišnje voditelje radionica Dejana Aćimovića, Branka Jankovića i Nives Ivanković, zaključivši kako je vrijednost mostarskog festivala u tome što ugošćuje mlade glumce koji se na koncu upoznaju sa svojim starijim i iskusnijim kolegama i na taj način sebi stvaraju nove prilike.